Učesnici “Marša mira” stigli u Potočare

Učesnici “Marša mira”, predvođeni majkama Srebrenice, u poslijepodnevnim satima stigli su u Memorijalni centar u Potočare.

Ovogodišnji “Marš mira”, 16. po redu, organizovan je u specifičnim uslovima zbog pandemije korona virusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika.

“Marš mira”, u otežanim uslovima, krenuo je u srijedu s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.

 

U ukupnoj dužini od gotovo 100 kilometara, svih dosadašnjih godina, pa i ove, predvode ga preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti. Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na “Maršu mira” pridružuju se brojni građani BiH, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.

 

Među sudionicima ovogodišnje povorke bio je i federalni premijer Fadil Novalić.

 

“Ovo je danas poseban datum, 25 godina. U tih 25 godina rodila se nova generacija koja nema sjećanja o ovom, osim ga mi ne oživljavamo ovako. To je dužnost nas starijih i mladih. Vidim ovdje ima i ljudi iz inozemstva koji su došli čak i u ovoj godini koja je opasna zbog pandemije. Ovo nije poruka samo Srebrenici i srebreničkim ljudima, već svim građanima BiH – da se dogodilo nešto grozno i da se više ne smije dogoditi”, poručio je Novalić.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Brnabić zbog dramatičnog širenja epidemije poziva na prekid protesta

Naredna vijest

Međunarodna zajednica u BiH poslala snažnu poruku: Čuvamo sjećanje na genocid u Srebrenici