33d03e72d6e0bd8dae915962b3f59478
33d03e72d6e0bd8dae915962b3f59478

Nenadić pozvao na poštivanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa

09.07.2020.

Svi resori Vlade Kantona Sarajevo trebaju podsjetiti odgovorne rukovodioce u institucijama o obavezi pridržavanja mjera koje su naložene ili preporučene naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, kazao je danas premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Vlada Kantona Sarajevo je danas primila je k znanju Informaciju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu kao i Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS od 4. jula kojom su propisane nove mjere i preporuke.

– Potrebno je zatražiti od direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao i direktora javnih preduzeća, predškolskih ustanova, te ustanova socijalne zaštite, prije svega gerontoloških ustanova, privatnih i javnih, da preuzmu svoj dio odgovornosti – dodao je Nenadić.

Krizni štab Ministarstva zdravstva upućen je da sa Štabom Civilne zaštite KS napravi pregled stanja zaliha medicinske i zaštitne  opreme, kao i plan neophodnih šestomjesečnih nabavki. 

Premijer je ukazao i na važnost blagovremenog i kontinuiranog informiranja javnosti o epidemiološkoj situaciji i mjerama propisanim za građane, privredne subjekte, javne ustanove iz ove, ali i ranije donesenih naredbi Kriznih štabova Kantona i FBiH.

Zaključak je i da treba djelovati preventivno, te iz tih razloga blagovremeno pripremiti plan neophodnih radova radi osposobljavanja izolatorija u prostoru Opće bolnice, koji je odlukom Vlade FBiH dodijeljen Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof.dr. Aida Pilav je potcrtala da broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo nije jako povećan, te da korespondira sa zemljama u regionu.

Okupljanja  u zatvorenom prostoru, posebno porodična, za vrijeme slavlja i sličnih povoda vodeći su uzroci širenja zaraze, zbog čega je posljednjom Naredbom Kriznog štaba i donesena mjera koja se tiče ograničenja broja osoba unutar zatvorenog prostora.

Najveći broj oboljelih u Kantonu je starosne dobi od 36 do 45 godina.

– Kontakti se redovno prate, epidemiološke službe rade, srećom nemamo značajnijih žarišta kao u drugim zemljama. Uglavnom se radi o cirkulaciji virusa pri porodičnim okupljanjima. Koliko će se virus širiti zavisi od poštivanja mjera – naglasila je Pilav.

Podsjetila je i da je naloženo svim poslovnim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima u kantonu da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških i preventivnih mjera, za što se Zavod za javno zdravstvo stavio na raspolaganje u smislu davanja instrukcija.

Navela je i da postoji mnogo tzv. uvezenih slučajeva zaraze iz susjednih zemalja, zbog čega je preporučeno stanovništvu da svede na najmanju moguću mjeru putovanja u susjedne zemlje ali i u dijelove BiH ugrožene zarazom koronavirusom.

Pilav je najavila i da će dva člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS biti dio tima ljekara iz Sarajeva koji će otputovati u Sandžak radi pružanja pomoći tom ugroženom području u borbi protiv koronavirusa.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss