Budžet institucija BiH se neće usvajati po hitnom postupku

07.07.2020.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučili su, nakon što je završen sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, da se budžet institucija Bosne i Hercegovine od 996.000.000 KM neće usvajati po hitnom postupku.

Indikativno je da se budžet neće usvajati po hitnom postupku kako je to prvobitno predložilo Predsjedništvo BiH nakon što su to dogovorili Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu, zbog čega su negodovali pojedini opozicioni poslanici na sjednici Predstavničkog doma poručivši da se budžet ne može dogovarati van instucija Bosne i Herceovine.

Nakon što je zaključena rasprava većina poslanika izjasnila se da se budžet neće razmatrati po hitnoj proceduri.

 

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je prijedlog zaključka Kolegijuma tog doma prema kojem će budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza biti usvajan prema skraćenoj proceduri.

 

Za zaključak je glasalo 18 poslanika, 10 je bilo protiv, dok je osam poslanika bilo uzdržano.

 

Zaključak Kolegijuma podrazumijeva da Predstavnički dom u četvrtak, 9. jula, održi sjednicu na kojoj će biti usvajan budžet.

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je pauza trajala duže nego što je planirano.

 

“Usvojen je zaključak koji podrazumijeva da bez hitnog postupka u ovoj sedmici budžet bude usvojen u skraćenoj proceduri. Kolegijum predlaže sprovođenje skraćene procedure, te da Ustavno-pravna i Komisija za finansije i budžet dostave svoja mišljenja Predstavničkom domu”, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović.

 

On je pojasnio da će u četvrtak budžet biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandmanska faza, te da će po njenom okončanju zakonski akt biti upućen u drugom čitanju.

 

“Cilj je da u Predstavničkom domu u četvrtak završimo sve rasprave i ostavimo mogućnost Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da naredne sedmice usvoji budžet”, dodao je Radmanović.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss