e1c03323c518f8ba15ecec32224c272c
e1c03323c518f8ba15ecec32224c272c

SDA, HDZ i SNSD u utorak o izborima u Mostaru

Član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je kako će u utorak održati sastanak s liderima HDZ-a i SDA o izborima u Mostaru, imenovanjima u agencijama BiH i ministarstvima te drugim aktuelnim pitanjima.

Dodik je istakao kako je sporazum o Mostaru potpisan bez dogovora s predstavnicima sprskog naroda i da zbog toga Srbi iz tog grada negoduju.

– Želimo da imamo ravnopravni odnos. U zakonu nije predviđeno da se poštuje popis stanovništva iz 1991. godine. Potrebno je da se Srbi stave u ravnopravan status s ostala dva konstitutivna naroda – rekao je Dodik.

Dodao je kako će sutra imati sastanak s opozicionim strankama iz RS koje su u Mostaru kako bi dogovorili jedinstven stav u vezi tog pitanja, dodavši kako su sa SDS-om dogovorili jedinstven nastup na izborima u tom bh. gradu.

Za kočenje u imenovanjima direktora određenih agencija poput SIPA-e Dodik je optužio SDA i istakao kako je to bilo potpuno bespotrebno.

– Imenovanja za SIPA-u i druga mjesta su prošla proceduru. Mi zastupamo pristup da ostaje na snazi ono što je ranije dogovoreno. Vjerujemo da SDA to čini da zadrži podobne Srbe iz SDS-a. SDA pokazuje način da uslovljava. To je bilo i oko izbora ministra za izbjeglice. Dosadašnji princip je da ono što pripada određenoj kvoti drugi ne spore. To nije dobro jer možemo to isto uraditi za izbor ministra sigurnosti. Pokušat ćemo u utorak da riješimo to pitanje uz potrebu da se to više ne dešava – rekao je Dodik za N1.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Plenković: Želimo da Hrvati budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH

Naredna vijest

U Beogradu se danas uvodi vanredna situacija