0fa117571757dc3abc57e2b69ea6f3db
0fa117571757dc3abc57e2b69ea6f3db

Ukinuto stanje prirodne nesreće u Tuzli, slijedi procjena šteta od poplava

02.07.2020.

Gradonačelnik Tuzla Jasmin Imamović je na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite donio odluku o prestanku stanja prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta na području grada Tuzle.

Stanje prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava proglašeno je 22. juna zbog obilnih padavina koje su zahvatile područje grada i izazvale polave te nanijele štete.

 

“Nakon donošenja Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta, postupajući po prijavama građana o štetama upućenih Službi civilne zaštite, izvršen je uvid na terenu i konstatovano da je došlo do izlijevanja manjih potoka i kanala u zonama začepljenih i neadekvatnih propusta što nije prouzrokovalo značajnije negativne posljedice po stambene i pomoćne objekte, došlo je do podlokavanja potočnih obala, oštećenja manjih nepropisno sagrađenih mostova, nagomilavanja zemljanog materijala u vodotocima i spiranja nasipnog materijala na makadamskim putevima. Pored navedenog, došlo je do manjih pojava odrona i različitih vidova nestabilnosti na terenima, klizišta i drugih geoloških promjena. Prijave se uglavnom odnose na postojeća evidentirana klizišta i ranije nastale promjene od istih. Od ove nesreće nije došlo do značajnog pogošanja stanja na terenu a nivo vode u vodotocima se značajno smanjio nakon prestanka padavina” navode iz Gradske uprave Tuzla.

 

Nakon prestanka stanja nesreće, Gradski štab civilne zaštite Tuzle nastavlja izvršavati aktivnosti na provođenju mjera otklanjanja posljedica ove prirodne nesreće u skladu sa Planom zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, za ovu fazu djelovanja.

 

“Zadužuju se gradske službe za upravu da u okviru svoje redovne djelatnosti obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica koje su nastale djelovanjem prirodne nesreće”, navodi se u saopćenju.

Gradska komisija za procjenu šteta je dužna u propisanom roku, u skladu sa svojim nadležnostima, izvršiti sve poslove na procjeni šteta na području Grada Tuzle.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss