e047cfacecf0b07080ba74dde5858378
e047cfacecf0b07080ba74dde5858378

Nenadić pozvao mlade da se aktivno uključe u sve vladine aktivnosti

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić, te predstavnici ministarstava za obrazovanje, nauku i mlade te rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica razgovarali su danas sa predstavnicima Vijeća za mlade KS o konkretnim pitanjima, čijim rješavanjem bi se značajno unaprijedila uloga i status mladih u KS u budućnosti.

Predstavnike Vijeća i danas je predvodio njihov predsjednik Skupštine Željko Vukša Fejzić.

Sastanak je nastavak aktivnosti koje su premijer Nenadić i članovi Vlade KS imali prošle sedmice sa predstavnicima ovog vijeća.

– Želimo da maksimalno uozbiljimo i konkretizujemo našu buduću saradnju, vi se izborite za svoje mjesto, jer mi vam za to otvaramo prostor – naglasio je premijer Nenadić.

Premijer je pozvao mlade ljude iz Kantona Sarajevo da prate i aktivno se uključe u sve Vladine aktivnosti koje su u njihovom interesu, te tako postanu i “budu alternativna vlada”.

– Nedovoljno je da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS ima samo jednog stručnog saradnika za pitanje mladih, smatram da je neophodno osnovati ured, sektor ili bar odjel za mlade pri ovom ministarstvu – potcrtao je premijer Nenadić i dodao kako će im se tako na najdirektniji način omogućiti aktivnija uloga u segmentima zapošljavanja, obrazovanja, stambenog zbrinjavanja i drugim.

Jedno od konkretnih pitanja o kojima je bilo riječi na današnjem sastanku ticalo se oblasti sporta, odnosno  mogućnosti stipendiranja fakultetskog obrazovanja naših mladih vrhunskih sportista.

– Vaša ideja je odlična i mi ćemo rado njenim tragom ponuditi moguće modele njene realizacije. U augustu je planirano održavanje tematske sjednice Skupštine posvećeno sportu, pa bi i ova ideja mogla biti obuhvaćena i tretirana na najadekvatniji i najneposredniji način – kazao je ministar Alikadić.

Na ovom sastanku je napravljena i kratka rekapitulacija svih prethodno pokrenutih tema sa ovim vijećem, a koje je na današnji sastanak došlo sa većim brojem svojih predstavnika.

S tim u vezi, za narednu sedmicu dogovoren je i najavljen sastanak sa direktorom KSC “Skenderija”, kako bi se riješilo pitanje smještaja i sjedišta ovog vijeća, te tako ispunio jedan od zaključaka kojeg je ranije predložio ministar Alikadić.

Predstavnici mladih su zatražili i za rješavanje evidentnog problema sa prijavom boravka studenata koji dolaze iz drugih gradova naše zemlje, zbog kojeg oni bez obzira kako bili uspješni u svom školovanju ne mogu aplicirati niti na jedan javni poziv raspisan za mlade u Kantonu Sarajevo.

Također su zamolili da se na nekom od narednih sastanak organizira i susret sa ministrom unutrašnjih poslova Ismirom Juskom, jer smatraju da je jedna od značajnih tema i sigurnost u KS.

Predstavnici ovog vijeća su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koju su uspostavili sa ovom Vladom, koja već daje vidljive rezultate na raznim poljima, saopćeno je iz KS.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

U Sibiru zabilježeno rekordnih 38 stepeni Celzijusovih

Naredna vijest

Grad ide u karantenu, upitna utakmica Leicester – Crystal Palace