ea6d5bd6feff463c12c6f4cbedf3e535
ea6d5bd6feff463c12c6f4cbedf3e535

Dr. Izetbegović: Otvorili smo još jedan sprat u Podhrastovima

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je kako je otvoren novi sprat u Klinici Podhrastovi, te da smatra da će biti velikih problema kada je u pitanju širenje novog korona virusa COVID-19.

Kapacitet nam je maksimalno 100 pacijenata na tom lokalitetu. Trenutno ni jedan pacijent nije na respiratoru. Imamo sve lijekove i sve sto je potrebno za pacijente“, rekla je direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović.

 

Dodaje da nažalost broj zaraženih raste velikom brzinom.

 

Mislim da će biti problema, a čini mi se da građani nisu svjesni toga. Gotovo svi su neobjašnjivo opušteni i ne nose zaštitne maske, niti poštuju fizičku distancu“, ističe dr. Izetbegović.

 

Direktorica KCUS-a za N1 kaže kako Kanton nema formiran izolatorij, tako da ponovo sav teret liječenja bolesnih od COVID-19 pada na KCUS.

Pri tome se zaboravlja da mi moramo pružati usluge sekundarnog B i tercijarnog nivoa 24 sata za sve životno ugrožene, hemodijalizne i onkološke bolesnike. Naravno, mi ćemo se prilagođavati promjenama epidemiološke situacije i činiti što možemo da sačuvamo od zaraze ležeće bolesnike, one sa smanjenim imunitetom, kao i osoblje. Dijagnostiku PCR već radimo u petobrigadnom sistemu, povukli smo ljude sa godišnjih odmora, dali ispomoć sa manje opterećenih punktova. Situacija nije za paniku, ali jeste za vrlo ozbiljno poštivanje propisanih mjera samozaštite i zaštite“, zaključila je direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Mas: Moguće novo zatvaranje granica u Evropi, ali ne bez glasanja

Naredna vijest

Trebinje: Četiri novozaražene osobe, povezane sa skupom van grada