Tegeltija: Preporuka Istražnoj komisiji – koristiti manje članke kvazinovinara

Preporučio bih članovima tog tijela da, kada već imaju u svom nazivu izraz istražna, kao izvor informacija o tome šta je rečeno, a šta nije, manje koriste članke kvazinovinara, a više zvanična saopštenja institucija, u ovom slučaju VSTV-a BiH, kazao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija.

VSTV Bosne i Hercegovine oglasilo se 19. juna saopštenjem u kojem su poručili Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama da izlazi iz okvira nadležnosti. Kako tvrde u VSTV-u, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa nije predviđen i dopušten propisima u BiH.
Iz VSTV-a podsjećaju na zaključke koje su donijeli na sjednici održanoj 18. jula prošle godine u kojima je poručeno “da članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci BiH ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH”.

Povodom saopštenja VSTV-a oglasila se i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH koja je na svom zvaničnom Twitter profilu upozorila VSTV BiH da bi trebalo znati da je “sistem kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva”.

 

Nakon optužbi da Tegeltija “od sudija i tužioca traži da ne sarađuju s istražnom komisijom Državnog parlamenta”, uslijedila je reakcija prvog čovjeka VSTV-a. U izjavi za N1 odbacio je takve navode.

 

“Ne postoji nikakva izjava Milana Tegeltije ili zabrana Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a. Postoje zvanični zaključci VSTV-a kao institucije koji su doneseni 18. jula 2019. koji su onako kako su doneseni proslijeđeni predsjednicima sudova i glavnim tužiocima i saopšteni javnosti, bez ikakvih dodatka Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a”, kazao je Tegeltija, te dodao:

 

“Ti zaključci od 18. jula 2019 godine su na jučerašnjoj sjednici VSTV-a jednoglasno potvrđeni u cjelosti s tim da je VSTV na njih dodao dva zaključka kojima razjašnjava pitanje postupanja u vezi sa traženim podacima te dao odgovor na pitanje da li ti zaključci predstavljaju apsolutnu zabranu pojavljivanja, te za sudije i tužioce koje se samostalno odluče odazvati na poziv Privremen istražne komisije postavio ograničenja u pogledu sadržaja njihovih iskaza”.

 

Kako je Tegeltija zaključio u svojoj reakciji, svi stavovi VSTV-a u pogledu Privremene istražne komsije, izraženi u zaključcima od 18. jula 2019. godine, u cjelosti su potvrđeni i ostali su na snazi u istovjetnom obliku uz pojašnjenje konkretnih postupanja u datim situacijama.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Ljetna sezona na Jahorini počinje 28. juna

Naredna vijest

Plenković: Mjere za građane BiH su kratkoročne