Šeranić: Zbog povećanog broja zaraženih do 6.jula ostaju na snazi sve mjere u RS

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj potvrdio je danas da ostaju na snazi sve dosadašnje mjere za suzbijanje koronavirusa, kao što je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, obavezna dezinfekciju, ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 23 sata te zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru do 50 osoba.

Mjere će biti na snazi do 6. jula, potvrdio je ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić i podsjetio da je u RS i dalje na snazi vanredna situacija.

– Razlog za takvu odluku Štaba je trenutna epidemiološka situacija odnosno pogoršanje u zadnih sedam dana i porast zaraženih u RS-u – rekao je Šeranić i ponovo nagasio da je građanima da se ponašaju odgovorno, jer nema vakcine, niti lijeka za to oboljenje.

Osobe koje su zaražene u posljednjih sedam dana su u 95 posto slučajeva kontakti s ranije pozitivnim na Covid-19.

– Potvrdilo se da se virus širio najčešće na porodičnim okupljanjima – rekao je Šeranić dodajući da su zaraze moguće i na radnom mjestu, a neki su virus “donijeli” s putovanja.

Većina zaraženih u zadnjih sedam dana su mlađe i srednje životne dobi. Mnogo je manje starijih od 65 godina, rekao je Šeranić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u RS.

Istakao je i da je povećan broj pacijenata i u bolnicama, u odnosu na petak, navodeći primjer zdravstvene ustanove u Prijedoru, ali da se uglavnom radi o osobama lakše kliničke slike.

(Fena/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

(VIDEO) Vodena bujica odnijela kuću u Živinicama

Naredna vijest

Reakcija iz Islamske zajednice na otkazivanje hadža