Reakcija iz Islamske zajednice na otkazivanje hadža

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je od nadležnog Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije obaviještena o odluci da se hadž ove godine zbog pandemije korona virusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije.

Shodno tome i Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine neće organizovati obavljanje obreda hadža iz Bosne i Hercegovine. Odlazak na hadž se neće organizovati ni iz domovinskih zemalja, niti iz bošnjačke dijaspore.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima puno razumijevanje za odluku nadležnih vlasti Saudijske Arabije i izražava svoju podršku nastojanjima da se hadž organizuje makar uz simbolično prisustvo hadžija iz čitavog svijeta. Islamsko učenje počiva na principu svetosti i zaštite ljudskog života”, navedeno je u saopćenju.

 

Ured za hadž i umru se tokom svih ovih godina uvjerio u to da je briga za zdravlje i sigurnost hadžija konstantna politika Kraljevine Saudijske Arabije.

 

Kada se steknu uslovi za organizirano obavljanje obreda hadža i umre, Ured za hadž i umru će o tom.

(Anadolija/Interview.ba)

Prethodna vijest

Šeranić: Zbog povećanog broja zaraženih do 6.jula ostaju na snazi sve mjere u RS

Naredna vijest

Crnadak: Stanivuković naš kandidat za gradonačelnika Banjaluke