Bugarska obnavlja restriktivne mjere radi suzbijanja širenja virusa

Bugarske zdravstvene vlasti obnovile su neke restriktivne mjere nakon rasta novih slučajeva koronavirusa u toj balkanskoj zemlji.

Ministar zdravstva Kiril Ananiev u ponedjeljak je naredio obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim javnim prostorima i objavio je strožije restriktivne mjere.

Bugarska je uvela dvomjesečno vanredno stanje između marta i maja, a zdravstvene vlasti u početku su bile uspješne u suzbijanju epidemije virusa. Međutim, s ublažavanjem tih mjera broj takvih slučajeva porastao je na 640 između 7. i 22. juna, na ukupno 1.632 zaražene osobe.

Crnomorska zemlja, koja se žestoko oslanja na turizam, počela je da ponovo otvara svoje turističke destinacije u nadi da će spasiti ljetnu sezonu, ali je trenutni trend rasta epidemije pokvario te planove.

Prvi charter let zakazan za Bugarsku u ovoj sezoni koji je trebao dovesti latvijske turiste danas je otkazan. Gradonačelnik bugarskog cnomorskog grada Burgas, Dimitar Nikolov,  dodao je da je ukupno 150 charter letova prema Burgasu zakazanih za juli sada otkazano, prenosi Associated Press.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Plenković negativan na virus korona

Naredna vijest

Da li je Skupština KS novo žarište koronavirusa?