Preminuo književnik Carlos Ruiz Zafón

Književnik Carlos Ruiz Zafón, poznat po seriji romana “Groblje zaboravljenih knjiga”, preminuo je u petak u 55. godini u svom domu u Los Angelesu od karcinoma debelog crijeva.

 

Ruiz Zafón bio je jedan od najčitanijih pisaca u Španiji, a međunarodno je postao poznat 2001. godine objavom romana “Sjena vjetra” (La sombra del viento) čija se radnja odvija u starim i tajnovitim ulicama njegove rodne Barselone.

Ta kriminalistička, ljubavna i povijesna priča smještena je u razdoblje pedesetih godina 20. stoljeća i prvi je od četiriju romana iz serije “Groblje zaboravljenih knjiga”, preveden na četrdesetak jezika.

 – S prodanih više od 15 milijuna primjeraka smatran je najrasprostranjenijim španjolskim romanom nakon ‘Don Quijotea’ –  izvijestile su u petak novine La Vanguardia sa sjedištem u Barseloni.

Nastavak “Sjene vjetra” bio je roman “Anđelova igra” objavljen 2008., a kasnije su uslijedili “Zatočenik neba” i “Labirint duhova”, njegova posljednja knjiga objavljena 2016. godine.

Živio je u Los Angelesu od 1994. godine privučen kinom i Hollywoodom gdje je radio kao scenarist. Posljednje dvije godine bio je podvrgnut liječenju karcinoma, no u petak je preminuo.

– Danas je tužan dan za cijelu našu ekipu, koja ga je poznavala i radila s njime tijekom 20 godina –  priopćila je španjolska izdavačka kuća Planeta.

Zafón je pohađao isusovačku školu Sarría, a taj gotički dvorac u Barceloni, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio je njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. S 22 godine za prvi roman “Princ Magle” (1996.) primio je književnu nagradu nakon čega je nastavio s pisanjem.

(dnevnik.hr, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Italijanski doktori posjetili KCUS, zadovoljni radom te zdravstvene ustanove

Naredna vijest

MVP BiH: Pažljivo razmatramo mjere koje donose druge zemlje