Italijanski doktori posjetili KCUS, zadovoljni radom te zdravstvene ustanove

Članovi Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ugostili su predstavnike EUFOR-a i italijanske vojne doktore Pasquale Giannellija i Marino Trivisanija koji su učestvovali u liječenju pacijenta u vrijeme pandemije koronavirusa u njihovoj zemlji.

U okviru posjete razgovarano je o iskustvima koje je imala Italija kao jedna od najteže pogođenih zemalja Evrope koronavirusom. Također, razgovarano je o unapređenju međusobne saradnje, kao i uspješno provedenim mjerama u KCUS uslijed pojave pandemije uzrokovane virusom Covid-19.

Italijanski doktori izrazili su zadovoljstvo radom KCUS-a, kao i brzom reakcijom na pandemiju Covid-19.

Po riječima koordinatora Kriznog štaba KCUS-a prim. dr. Bosanka Horozića KCUS raspolaže sa savremenom medicinskom opremom i stručnim kadrom.

– Informirao sam doktore iz Italije kako smo se u vrlo kratkom periodu organizirali i šta smo do sada uradili. Oni su fascinirani onim što su čuli od nas, jer Italija ipak, ima puno bolje uređen zdravstveni sistem u poređenju s BiH – kazao je Horozić.

Kako je naveo u KCUS-u je do sada testirano oko 30.000 uzoraka PCR metodom i raspolaže s 80.000 kompletnih PCR testova, a doktor Horozić je prenio i iskustva u liječenju pacijenta, kao i o trenutnoj situaciji nakon ublažavanja epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Generalna direktorica KCUS prof.dr.Sebija Izetbegović izjavila je da su pravovremenom reakcijom i reorganizacijom u KCUS-u pokazali kako treba reagirati u kriznim situacijama.

– Naš Krizni štab je aktivan od 31. januara, od kada smo intenzivirali i nabavku zaštitne opreme za uposlenike, te neophodnih lijekova i medicinske opreme. Za samo jedan dan iselili smo Kliniku za plućne bolesti i tuberkulozu s lokaliteta Podhrastovi u nove prostorije u krugu KCUS-a – dodala je.

Napomenula je da su veoma brzo formirali i potpuno opremili Izolatorij Podhrastovi gdje je trenutno na raspolaganju 100 bolničkih kreveta. Pored toga u prostorijama Građevinskog fakulteta formiran je drugi izolatorij koji može da primi 200 bolesnika.

– Prvi smo postavili trijažne šatore na ulazima u KCUS. Kliniku za dermatovenerologiju pretvorili smo u prijemnu  kliniku u kojoj smo testirali i opservirali sve bolesnike prije upućivanja na dalje liječenje – pojasnila je direktorica Izetbegović.

Svaka klinika KCUS-a ima po dvije sobe za izolaciju bolesnika, u kojem borave novi hospitalizirani, a novi bolesnici se tretiraju kao da su Covid-19 pozitivni dok se ne utvrdi drugačije.

– Na taj način čuvamo uposlenike ali i ostale bolesnike. S njima radi poseban tim ljekara, koji nemaju kontakta sa ostalim bolesnicima. Kada se utvrdi da su pacijenti negativni izmiještaju se na odjele, ovisno od vrste oboljenja – pojasnila je nadalje.

Kako je zaključila prof.dr. Izetbegović, kontinuirano pružaju zdravstvene usluge svima kojima je potrebna usluga tercijarnog i sekundarnog B nivoa zdravstvene zaštite, saopćeno je iz Pres-službe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Goran Čerkez o rastu broja zaraženih: Nemamo namjeru zatvarati sistem

Naredna vijest

Preminuo književnik Carlos Ruiz Zafón