1f2e46c3d08a0ac751f9266c79079b1f
1f2e46c3d08a0ac751f9266c79079b1f

Goran Čerkez o rastu broja zaraženih: Nemamo namjeru zatvarati sistem

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva, kazao je danas za N1 da se Federacija ”nema namjeru zatvarati u sistem koji je bio”, ali je ponovo pozvao građane da poštuju preporučene mjere.

On je u razgovoru za N1 naglasio da je jedino što preostaje u uvjetima rasta broja pozitivnih slučajeva – pojačan angažman inspekcija i službi koje kontrolišu poštivanje mjera.

– Očigledno većina, možda ne većina, ali manjina koja ugrožava većinu, nije svjesna i ne pridržava se mjera koje su preporučene. Jedino što preostaje je angažman inspekcija i službi koje bi to morale da kontrolišu. Pozvao bih ugostitelje i ljude iz privrede da poštuju sve mjere i da oni djeluju na svoje kolege. Nemamo namjeru zatvaratii se u sistem koji je bio, ali će se sami zatvoriti. Neki su zatvoreni. Zato što u tim institucijama imamo problem s korona virusom – ispričao je Čerkez.

Potom je dodao da je rast broja zaraženih bio očekivan.

– Činjenica je da mi jesmo očekivali jer kad popustite mjere, u svim zemljama imamo taj porast i to nije blag porast. U mnogim zemljama to raste. Neću govoriti o drugom valu je nismo iz prvog izašli, ali imamo virus tu, imamo porast. Pozvao bih posebno starije osobe da sami sebi kroje mjere i da izlaze što manje. Da izlaze s maskama i da imaju što manje kontakta i kad imaju kontakt, da bude na distanci. Molio bih i mlađe da se odgovornije ponašaju – dodao je.

O nošenju maske…

– Ja bih preporučio svakome da nosi masku cijelo vrijeme, da drži distancu i održava higijenu, pere ruke – rekao je gost N1.

Ukupno su u BiH u protekla 24 sata registrovano 84 nova slučaja što je najveći broj nakon ukidanja većine mjera uvedenih na početku epidemije.

(N1, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Porezna uprava FBiH u 260 kontrola otkrila 64 neprijavljena radnika

Naredna vijest

Italijanski doktori posjetili KCUS, zadovoljni radom te zdravstvene ustanove