WHO: Treba istražiti porijeklo i uzrok novog širenja virusa COVID-19 u Pekingu

Još uvijek nije sigurno zbog čega se stvorilo novo žarište virusa COVID-19 u Pekingu, izjavili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ukazavši na to da su tvrdnje da je uvezen ili da je nađen na pakovanju lososa samo pretpostavke.

U nekim dijelovima kineske prijestolnice uvedene su sigurnosne kontrolne tačke, škole su zatvorene kao i kulturni i sportski objekti,a ljudima je rečeno da se testiraju na koronavirus, nakon porasta broja zaraženih koji je navodno povezan sa najvećom pijacom svježe hrane u tom gradu.

Državni mediji objavili su da je virus pronađen na daskama za rezanje uvoznog lososa na pekinškoj pijaci Ksinfadi.

Mike Ryan iz WHO, rekao je da se ne bi izjašnjavao o tome da li treba i pakovanja testirati na virus.

Ranije su neki stručnjaci rekli da je mala vjerovatnoća da je sama riba uzrok zaraze, a svaka veza sa lososom rezultat je unakrsne kontaminacije.

Ryan je rekao da WHO prati situaciju, koja je zabrinjavajuća jer se pojavila u tako velikom gradu kao što je Peking, i da je WHO u bliskom kontaktu sa kineskim vlastima koji zarazu pokušavaju da obuzdaju.

– Kao što smo vidjeli u mnogim zemljama, pojava novih žarišta je uvijek razlog za zabrinutost – dodao je.

WHO je objavio i da je više od 100 novih slučajeva COVID-19 zabilježeno u Pekingu od ponovne pojave bolesti u kineskom glavnom gradu.

– Prošle nedjelje Kina je obavijestila o novom žarištu u Pekingu, nakon više do 50 dana bez ijednog slučaja u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva. Istražuje se porijeklo virusa i koliko se proširio – rekao je glavni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebrejezus i dodao:

– I zemlje koje su pokazale sposobnost da zaustave prenos  COVID-19 treba da budu oprezne zbog moguće ponovne pojave virusa.

Zasad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Izgledalo je kao da je koronavirus iskorijenjen u Kini, gdje se krajem 2019. pojavio u Wuhanu, sve dok prošle nedjelje nije izbilo novo žarište.

(Hina, N1)

Prethodna vijest

Položila zakletvu nova ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a

Naredna vijest

Konaković: Mogao bi potrajati proces smjene Vlade KS-a, ali imamo ruke