U RS-u 14 novih slučajeva zaraze virusom COVID-19

Epidеmiоlоginja iz Institutа zа јаvnо zdrаvstvо RS Јеlеnа Đаković-Dеvić potvrdila je danas da je nakon testiranih 154 uzoraka, virus COVID-19 potvrđen kod 14 osoba.

Četiri novooboljele osobe su iz Čelinca, po dvije iz Banje Luke i Doboja, te po jedna iz Gradiške, Petrova, Dervente, Modriče, Teslića i Prnjavora.

Ukupno je u RS hospitalizirano 77 osoba pozitivnih na virus korona, od čega u UKC-u Banja Luka 23, a u općim bolnicama 54.

Od korona virusa u RS je ukupno oboljelo 1.680 osoba.

– Voljeli bismo da su ove brojke malo manje, jer zahtijevaju dalji oprez – istakla je Đaković-Dević na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Istakla je da je neophodno da građani poštuju preporuke, među kojima je korištenje zaštitne maske, socijalna distanca, te održavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS, je rekla da je situacija pod kontrolom.

Značajan pad oboljelih od korona virusa u RS bilježio se od polovine maja, dok je krajem tog mjeseca zabilježen ponovo porast potvrđenih slučajeva Covid-19.

To je, kaže, rezultat širenja virusa u određenih lokalnim zajednicama, a u ovom trenutku najteža situacija je u Modriči, gdje je izbila infekcija u Fabrici obuće “Alfa“ i trenutno je 60 zaraženih radnika, od kojih 59 iz Modriče, a ostali iz okolnih gradova.

Lokalno žarište je prisutno i u Kostajnici, gdje je 21 osoba oboljela, a kako je rekla, može se očekivati još oboljelih.

Epidemiološka situacija je pogoršana i u Zvorniku, gdje je virus povezan s osobama koje su došle iz Italije, odnosno Srbije.

Aćimović je ponovila da je neophodno pridržavati se svih mjera sprečavanja širenja korona virusa u lokalnim zajednicama.

(Fena, N1)

Prethodna vijest

Javne osobe u BiH o Goranu Bubalu: Nosio je rijetke titule – mir i ljubav!

Naredna vijest

U proteklom danu zabilježena 24 nova slučaja zaraze COVIDOM-19 u FBIH