b98b3d1178c126702f89f6ba6239cbc3
b98b3d1178c126702f89f6ba6239cbc3

Javne osobe u BiH o Goranu Bubalu: Nosio je rijetke titule – mir i ljubav!

15.06.2020.

Bosna i Hercegovina 10. juna ostala je bez Gorana Bubala, prijatelja, mirovnjaka, istinskog borca za ljudska prava i bolje sutra svih nas. Koliko traga je ostavio ovaj veliki čovjek pokazali su brojni statusi osoba iz javnog života naše države, ali i medijski natpisi o tome da je NAŠ Goran otišao u neki bolji, pravedniji i mirniji svijet o kojem je uvijek maštao da se desi u BiH.

Otišao je tiho, što je suprotno onome što je čitav život radio – glasno se borio za sve građane i građanke ove države da ostvare svoja prava, da budu poštovani/e, da imaju bolji život, da žive u boljoj državi. U svemu tome nije želio da bude medijski eksponiran, a radio je 24 sata, i njegov broj  telefona je bio uvijek dostupan za svakog od nas.  

Da boluje od tešeke bolesti saznao je tek nekoliko dana prije nego će umrijeti. NAŠ Goran je volio ovu zemlju i u svemu je tražio samo pozitivno.

– Redovno smo se čuli, kako i ne bismo kad si nas stalno poticao i okupljao oko Mreže, duboko uvjeren da nas ima dovoljno i da će jednog dana sve biti bolje. Prije svega vidio si uvijek ono pozitivno, a ustvari ne znam da li je negativa kod tebe i postojala. Ne pamtim da sam u životu srela osobu koja u svakom trenutku odgovara na poruke, pomaže, uvezuje, savjetuje, pored toga besprjekorno radi svoj posao i daje sve od sebe kako bi ovom društvu bilo bolje. Beskrajno sam tužna što si nas napustio i tvoj odlazak će osjetiti mnogi/e. Počivaj u miru i hvala ti za sve – napisala je Maja Gasal direktorica organizacije Academy for Woman.

Urednik BUKA portala Aleksandar Trifunović objavio je na društvenim mrežama „ko nije imao priliku da upozna Gorana, propustio je da upozna rijetko dobrog čovjeka“.

– Srećan sam što sam imao tu čast. Upoznali smo se tako što me je nazvao, predstavio se i pitao me da li bi bio gost njegove organizacije pet dana u Grožnjanu. Šta treba da radim, pitao sam, a Goran mi je odgovorio, baš ništa, zovemo te na retreat, da se pet dana odmoriš i ne radiš ništa, da uživaš u Istri i Grožnjanu. Pamtiću uvijek to lijepo iskustvo … Odmori se Gorane, nedostajaćeš mnogo –.

Novinarka, kolumnistica Interview.ba portala i direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz napisala je kako je na putovanje otišao veliki čovjek. 

Prijatelj koji je bio ono najbolje što civilno društvo ima za ponuditi. Gorane Bubalo, nek ti je laka zemlja –

Profesorica Zlatiborka Popov-Momčinović objavila je na Facebooku „tuga je neizmerna za sve nas jer nas je prerano napustio“.  

Dok je direktorica Centra ženskih prava iz Zenice Duška Andrić napisala da je Goran bio kreator i uporan lider Mreže za izgradnju mira.

-Upoznala sam ga kao mirovnjaka i prije svih mreža. Dan je počinjao i završavao mejlovima sa njegovim potpisom. Faliće nam čovjek, Goran, baš će faliti. Kome neće, žao mi ga, siromašan je. Počivaj u miru, druže –.

 Novinarka Saida Mustajbegović na društvenim mrežama je objavila post u koje ističe da je Goran čovjek uz čije ime se vežu danas rijetke titule – mir i ljubav.

Veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu. Tužna sam malo je reći zbog vijesti da nas je napustio – novinarka Sida Mustajbegović.

Feministkinja i aktivistkinja Vildana Džekman napisala je kako ju je naučio mnogo toga.

Spavaj u miru kojem si toliko težio…Naučio si me mnogo, naučio si me kako da iz svega izvučem čovječnost i vidim dobrotu. Zauvijek ću te nositi u srcu velikog kakav si bio – .

A poduzetnica i aktivistkinja Žana Alpeza da je premlad otišao.

– Sjećam se svoje promocije knjige u Sarajevu koju je Goran organizirao u uredima MCIM. Gorane hvala ti do neba što si me podržavao i davao savjete. Zadnji put sam se čula par dana prije, kaže mi u bolnici sam kada iziđem “čujemo se”. Negdje ti je sada bolje u prostranstvima svemira. Počivaj u miru  poduzetnica i aktivistkinja Žana Alpeza.

Danas će u 13:30 sati biti sahranjen NAŠ Goran, namjerno kažem NAŠ jer njegov aktivizam, njegova borba je uistinu bila za sve nas. Prijatelju, mirovnjače, veliki čovječe počivaj u miru!

Idi naVrh

Don't Miss