f811caccccc3da0c3a85c890afaa96f6
f811caccccc3da0c3a85c890afaa96f6

Vakcina protiv dječije paralize mogla bi štititi od korone

12.06.2020.

Prema tvrdnjama američkih naučnika, postojeća vakcina protiv dječije paralize moglo bi predstavljati privremenu zaštitu protiv zaraze virusom korona.

Postoji niz dokaza o tome da trenutno vakcina za dječiju paralizu štiti djecu od širokog spektra infekcija i ima smisla testirati ga protiv novog soja virusa korona, objavili su naučnici u časopisu “Science”.

“Ovo oralnavakcina je sigurna, jeftina, lako se primjenjuje i svima je dostupna“, tvrdi grupa naučnika među kojima su stručnjak koji je otkrio HIV i stručnjak za vakcine iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). Oralna vakcina protiv dječije paralize koristi oslabljenu verziju virusa koji uzrokuje tu bolest i koji ostvaruje snažnu i dugotrajnu imunološku reakciju, istakli su stručnjaci za vakcine.

 

Ljekari Konstantin Čumakov iz FDA i Robert Galo s Instituta za virologiju na Univerzitetu Merilend te njihovi kolege smatraju da bi imalo smisla testirati djelotvornost vakcine kako bi se vidjelo pomaže li protiv virusa korona, piše CNN.

 

“Rizik od komplikacija nakon uzimanja OPV-a (oralno vakcine protiv dječije paralize) izuzetno je nizak. Može uzrokovati nuspojave slične dječijoj paralizi, ali samo kod otprilike jedne od tri miliona primijenjenih doza, i to uglavnom kod djece sa slabijim imunitetom”, dodali su.

 

Naučnici podsjećaju da kada se vakcina protiv ospica uvela u region Afrike, ukupna smrtnost djece smanjila se za više od 50%, što je mnogo veće smanjenje od onog koje se predviđalo samo na temelju smrti od ospica.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss