c08c6a2aa4e81dc1db294d5f264282c7
c08c6a2aa4e81dc1db294d5f264282c7

Dr. Eldan Drljević: Kada bi mogli zahtijevati ponovno uvođenje mjera zabrane kretanja

Bilo bi praktično i teoretski nemoguće sada ponovno uvesti vanredno stanje zbog povećanog broja pozitivnih na virus COVID-19 u BiH, odnosno FBiH, jer je takva psihološka podloga kod našeg naroda, a i nema potrebe da u svim mjestima uvodimo vanredno stanje, kazao je za Anadoliju prim. dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica i član Upravnog odbora Asocijacije infektologa u BiH.

– Imamo dijelova države i FBiH, kao i u kantonima, poput Olova, gdje nismo imali niti jednog zaraženog. Stoga, sada nema potrebe da i u tim se sredinama uvodi vanredno stanje. Mi predlažemo od početka, ako postoji zakonska osnova, da, ne daj Bože, ako se pojavi povećan broj oboljelih, idemo ka toj regionalizaciji. A, to znači 35 novooboljelih u periodu od sedam dana na području od 100 hiljada stanovnika zahtijeva ponovno uvođenje mjera na lokalnom nivou. To podrazumijeva da se spriječi, odnosno ograniči kretanje, te uvedu te dodatne mjere. Mi se nadamo da do toga neće doći. Ali, svejedno bismo voljeli da imamo i od Federalnog ministarstva zdravstva zakonsku podlogu da to, za nedaj Bože, da bi mogli tako da reagujemo – kaže dr. Drljević.

Podatak o broju od više od 50 oboljelih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini u proteklim danima, kaže, se pretpostavlja.

– Dobro, to jeste broj koji je malo iznad očekivanja u ovom periodu. Ali, mi koji smo upozoravali na te mjere koje su ranije popuštene, mi smo znali da će do ovoga doći. Jer, otprilike krajem maja je bilo najznačajnije popuštanje mjera, bili su praznici, tako da je sada taman prošlo 15 dana, a to je otprilike neki period inkubacije. Mi smo očekivali u ovom periodu nešto povećan broj oboljelih. Ali, sada s obzirom na to da je inače virulencija virusa ipak nešto manja i brzina širenja je nešto manja, nego na samom početku bolesti, mi smatramo da je ovo još uvijek pod kontrolom. Ali, zaista moramo biti u punoj mobilizaciji negdje do kraja juna – naveo je dr. Drljević.

Navodi kako je razgovarao sa kantonalnim ministrom zdravstva u Zeničko-dobojskom kantonu Adnanom Jupićem te da se i on slaže sa tim da je tako i da će se što se tiče Zeničko-dobojskog kantona tamo biti u punoj mobilizaciji do kraja juna.

– Tada će se zaista, smatramo dovesti do nekog minimalnog broja i da nećemo poslije imati nekih većih problema – navodi dr. Drljević.

Kada je u pitanju kršenje mjera, odnosno njihovog nepridržavanja u zatvorenim objektima, dr. Drljević, kaže da je “to posao i da su za to kriva pravna i fizička lica koja su dužna da o tome vode računa”.

– Objekti ne smiju postati klasteri. Isto to vrijedi za firme. Ne smije se desiti da prostorije u kojima neko organizuje rad i ostvaruje neki profit, da to bude klaster. Oni su glavni krivci, ti poslodavci i vlasnici. Tu trebaju sanitarni inspektori i inspektori zaštite na radu i druge inspekcijske službe da odrade svoj posao kako treba – navodi dr. Drljević.

S druge strane, kaže, jedino gdje bi policija trebala i mogla da ima uticaja to je javni prevoz.

– Zaista se ne smije desiti da javni prevoz bude klaster. A, vidimo da se sada ni u javnom prevozu niko ne pridržava tih mjera koje su ostale i koje su još uvijek na snazi. Ovdje se javlja jedan problem. Kada se mjere labave i popuštaju, one bi prije toga trebale da se provode, pa da onda dolazi do popuštanja. Ali, vi kada labavite mjere koje nisu ni zaživile, normalno da to u budućnosti dovodi do nekih problema što se nama sada upravo i dešava. Ali, s obzirom na situaciju, na virulenciju virusa, i na brzinu njegovog širenja, mi mislimo da će to biti pod kontrolom i da te neke dodatne mjere neće ni biti ni potrebne – kaže dr. Drljević.

Samo, navodi, moraju se mjere koje su još na snazi maksimalno zaoštriti.

– I da sve službe, i inspekcija i policija, sudstvo i svi koji su zaduženi za provođenje tih mjera, da rade svoj posao kako treba i onda ćemo sigurno ovu epidemiju dovesti pod kontrolu – ističe dr. Drljević.

(Anadolija, N1)

Prethodna vijest

Osam novozaraženih koronavirusom u TK, jedna osoba preminula

Naredna vijest

U Hrvatskoj ni danas nema pozitivnih na virus COVID-19