Čekaju se rezultati testiranja za 65 rudara u TK

Osam novozaraženih bilježi Tuzlanski kanton. Preminula je jedna osoba. Čekaju se rezultati testiranja za 65 rudara, nakon što su dva radnika u površinskim kopovima Dubrave i Šikulje pozitivni na korona virus.

U UKC-u Tuzla smješteno je osam pacijenata na posebnom odjeljenju sa srednjom kliničkom slikom, a po prvi put, jedan pacijent je na respiratoru. U kućnoj izolaciji je 69 osoba. Pozitivna su dvojica radnika površinskih kopova Dubrave i Šikulje, a vezani su za klastere Živinice i Srebrenik. Posebno je problematičan radnik Šikulja koji je bio u kontaktu sa 65 kolega.

“Situacija u rudniku Šikulje je problematična i ne može se odvijati tehnološki proces jer su svi ti radnici iz neposredne proizvodnje. U lancu ako jedan radnik fali, morate sistem obustavljati. Najvjerovatnije ova problematika, ako se i ne usloži dovest će do problema, a tek, ne daj Bože, ako bude još pozitivnih slučaja. To se onda širi i vidjet ćemo kako ćemo izaći na kraj s tim problemom”, ističe Zuhdija Tokić, Sindikar rudara rudnika Kreka Tuzla.

 

Zbog sve većeg broja zaraženih, Tuzlanski kanton dobio je saglasnost federalnog nivoa za proglašenje epidemije. No, mjere neće biti pooštrene u smislu zatvaranja radnji, firmi, obrta, tržnih centara. Ali inspekcije će biti na terenu.

 

“U smislu kontrolisanja korištenja lične zaštitne opreme, održavanje socijalne distance, kako u pogonima, fabričkim postrojenjima, tako i unutar tržnih centara, ugostiteljskih objekata i svega ostalog. U tom smislu ćemo djelovati restriktivno”, poručuje Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

 

Nadležni tvrde da imaju velike pritiske od poslodavac u čijim firmama se virus pojavio te od roditelja djece iz obdaništa. Naglašeno je da se građani ne mogu po želji testirati već po procjeni struke.

 

“Ja bih zamolila da se sluša ono što kažu ljekari, da osoba koja bude trebala ići u izolaciju prema indikaciji i preporuci ljekara, ona će biti stavljena u izolaciju i odlučit će se o testiranju”, navodi Jasmina Brkić Džambić, Zavod za javno zdravstvo TK.

 

Građane i dalje pozivaju na oprez.

 

“Pridržavam se svih uputa i mjera nadleženih organa. Smatram da se svi građani BiH trebaju pridržavati. Moramo misliti jedni na druge, prije svega na našu djecu”.

 

“Normalno da ima straha. Ali ako budemo sami odgovorni, nestat će i virus. Trebamo se sa ovim izboriti, izaći jači i jedinstveniji. Slušati poruke”.

 

“(Plašite li se virusa, ponovo se vratio?) Ne plašim se”.

 

“Ne plašim se ništa. Šta bude, bit će. Jedni kažu ovako, jedni onako.Ja imam 82 godine i zapamtio sam već jedan virus. Ali ovo je nezapamćeno. Pošao je sa jednog kraja na drugi”, kažu Tuzlaci.

 

Obavezno nošenje maski, držanje fizičke distance, češće pranje ruku najbitnije su preporuke koje mjesecima slušamo. To je minimum koji svaki građanin može dati od sebe da postanemo odgovornije i zdravije društvo imajući na umu da čitav svijet vodi bitku protiv virusa koji nimalo ne štedi ni BiH.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Ćemalović: Novi veliki rast broja zaraženih korona virusom

Naredna vijest

Vakcine bi trebalo da budu dostupne svima