7650f7312b833cb47384bed989bc0843
7650f7312b833cb47384bed989bc0843

Ajdinović: Morat ćemo razmišljati o represivnim mjerama

12.06.2020.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, za N1 je kazao da će se morati razmišljati o represivnijim mjerama – pogotovo za one privredne subjekte koji se ne pridržavaju aktivnih mjera koje je izrekao Federalni štab Civilne zaštite. Kazao je da je neodgovornih pojedinaca sve više, ali da se inspekcijski organi nisu opustili.

On je rekao da je FUZIP kao organ i kao dio sigurnosnog paketa za sprečavanje širenja korona virusa bio prozivan sve vrijeme, ali da nisu prestali sa pojačanim kontrolama na mjestima gdje se provode pojačane aktivnosti.

“Od prve mjere Štaba kojom je omogućeno da određeni dio djelatnosti uopće otpočne sa radom – stalno smo na terenu. Kantonalni i općinski inspektori rade maksimalno svoj posao, primjenjujući zakon, trudeći da se iskontrolišu svi subjekti. Kada je ukinuta kontrola mjere na granici mi smo povukli jedan dio inspektora sa graničnih prelaza, tako da smo kapacitirali određene inspektore”, rekao je Ajdinović za N1.

 

Na granicama se trenutno vrši pojačana kontrola roba, potvrdio je Ajdinović.

 

“Imali smo period kada su kantonalni i gradski inspektori izricali mjere izolacije, u tom kapacitetu, na hiljade rješenja je izrečeno. Pored tih aktivnosti – obaveze su bile da kontrolišu privredne subjekte koji su obavezani naredbama Štaba i Zavoda za javno zdravstvo. Federalni štab Civilne zaštite od donošenja odluke Vlade FBiH nema mogućnost da donosi naredbe, sada je fokus na kriznim štabovima”, rekao je Ajdinović.

Ajdinović je ocijenio da je kontrola na granicama bila jedna ključna mjera, i jedna od najsnažnijih koja je bila na snazi tokom pandemije korona virusa.

 

“U oba entiteta je bila mjera na snazi, tako možemo imati očekivanja da će postići efekat. U nekoliko navrata nismo imali niti jedan slučaj, a imali smo 45.000 građana koji su ušli na graničnim prelazima, pod zdravstvenim mjerama i ograničenjima kretanja. Impozantan broj građana bio je pod mjerama, građani su se pridržavali, ali i doprinosom naših policijskih službenika – mogu kazati da smo iznijeli dobar posao”, izjavio je Ajdinović.

 

Porast broja zaraženih u proteklih nekoliko dana dokaz je da su se građani opustili.

 

“Inspekcijski organi se nisu opustili. Kada su donesene mjere ublažavanja – naglasili smo da nećemo biti represivni. Računali smo na svijest građana i poslodavaca, koji će se pridržavati mjera koje nisu teške. Neodgovornih pojedinaca je sve veći broj. Nalazimo se u takvoj situaciji da ćemo morati razmišljati o represivnim mjerama za one koji se ne pridržavaju mjera”, izjavio je.

 

On smatra da je opravdano to što ulazak u BiH neće biti moguć državljanima zemalja EU do 1. jula.

 

Apelovao je na mlađe stanovništvo da se pridržavaju mjera, jer korona virus mogu prenijeti starijim građanima, koji mogu biti kritična kategorija.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove se i dalje suočava sa radom na crno, povećanjem cijena i neprijavljivanjem radnika, za što je Ajdinović rekao da nema opravdanja. FUZIP je tokom trajanja pandemije izrekao više od milion KM kazni za privredne subjekte – i nastavlja da radi na tim aktivnostima. Ajdinović je poručio da neće stati i neće dozvoliti da se situacija u FBiH dodatno destabilizuje.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss