8a34940a16fd170e10bb090f1aad383a
8a34940a16fd170e10bb090f1aad383a

164 nova slučaja novog COVID-19 u Sjevernoj Makedoniji

12.06.2020.

Nakon što sutra istekne odluka o 14-dnevnom vanrednom stanju koje je proglasio 30. maja zbog novog vala zaraze korona virusom, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je kako nema potrebe za prolongiranjem vanrednog stanja u toj zemlji,

Pendarovski je rekao da su, prema informacijama iz Vlade, nedavno osigurane dovoljne količine medicinske i zaštitne opreme i da su poduzete ekonomske mjere za zaštitu nacionalne privrede te da Vlada nije podnijela službeni zahtjev za novim proglašenjem vanrednog stanja.

– S obzirom na razloge zbog kojih sam proglasio sva prethodna izvanredna stanja, vjerujem da u ovom trenutku nema potrebe proglašavati novo vanredno stanje – rekao je predsjednik Pendarovski.

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji su registrovana 164 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 3.701. Preminula je 171 osoba, dok su se oporavile 1.694 osobe.

Poređenja u javnosti da je trenutno dnevno broj novopotvrđenih slučajeva zaraze veći nego prije donošenja prethodnih odluka o vanrednom stanju, Pendarovski je ocijenio “neosnovanim”.

Prema njegovim riječima, za mjere poput policijskog sata, karantina i krizne situacije djelomično ili na cijelom teritoriju zemlje postoji zakonodavstvo i nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja za primjenu tih mjera.

Vlast u Sjevernoj Makedoniji trenutno funkcioniše bez parlamenta i s tehničkom Vladom, koja je imenovana kako bi organizovala prijevremene parlamentarne izbore. Sobranje je raspušteno u februaru, a izbori su trebali biti održani 12. aprila, ali su odgođeni zbog pandemije COVID-19.

Iako broj ljudi zaraženih COVID-19 na dnevnoj bazi u posljednjem razdoblju premašuje 100, vladajuće stranke, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i Demokratska unija za integraciju (DUI), vjeruju da bi se izbori trebali održati 5. jula, dok opozicija još nije izašla s prijedlogom datuma izbora.

-Izbori i u vrijeme koronavirusa, koji uskoro neće prestati, potrebni su za postizanje funkcionalnog umjesto raspuštenog parlamenta te legalne i legitimne, umjesto tehničke Vlade – rekao je Pendarovski.

Pozvao je vladajuće i opozicione stranke da se dogovore o datumu izbora i da pripreme posebne protokole za sigurno glasanje građana i sigurne prostorije za članove izbornih odbora i za domaće i strane posmatrače.

(Anadolija, N1)

Idi naVrh

Don't Miss