Izetbegović: Očekujemo nova žarišta

11.06.2020.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata novih 17 slučajeva zaraze COVID-19. Virus je “ušao” i u sarajevsku Opću bolnicu Abdulah Nakaš, zaražene su dvije medicinske sestre sa odijela Pedijatrije, koji je zatvoren.

Odjeljenje pedijatrije u jednoj bolnici u Lombardiji bilo je nulta tačka evropskog COVID-19 i moglo bi se reći da je na neki način korona ponovo svratila na ”mjesto zločina”, Pedijatrijsko odjeljenje Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu. Baš u trenutku kad smo mislili da smo mnogo daleko od samog početka pandemije, možda čak i na samom njenom kraju.

“Epidemiolozi su juče radili epidemiološku anketu o kontaktima. Propisana je izolacija za četiri doktora i osam medicinskih sestara i morali smo zatvorili Pedijatrijski odjel jer nema ko da radi. Sve je počelo najvjerovatnije sa majkom jednog djeteta koje je bilo hospitalizirano na našoj klinici od 29. maja do 4. juna. Dijete je primljeno sa temperaturom i gastrointensinalnim problemima”, kaže Zlatko Kravić.

 

Nakon što je direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš izrazio sumnju da je virus u tu ustanovu unijela majka dječaka koji je s njom u navedenom terminu na pedijatriji boravio, žena koja se osjetila prozvanom u njegovoj izjavi željela je da se obrati medijima.

 

“Zasmetalo mi je zapravo to da je direktor izjavio da je majka donijela koronu u bolnicu bez mogućnosti da se to zapravo dokaže. Drugo, da je dijete dva puta testirano po dolasku, što je notorna neistina. Mi smo se sami javili svom doktoru kad smo dobili prve simptome i mi smo obavijestili pedijatriju da kažemo šta se dešava. Tada je već na pedijatriji očito postojao neki slučaj jer su rekli da testiraju svoje uposlene”, ističe “optužena” majka.

 

Opterećenje i otežano funkcionisanje zdravstvenog sistema jedan je od osnovnih problema pandemije, posebno veliki u situaciji kada su među zaraženima – zdravstveni radnici.

 

“Najveći teret, vidjeli ste i ranije, podnio je Klinički centar, tako da će i sad biti takav slučaj. Mi već primamo pacijente, ponovo smo aktivirali izolatorij na lokalitetu Podhrastovi. Primljen je juče jedan pacijent, jutros dva pacijenta, vrlo vjerovatno ćemo ponovo imati nova žarišta”, poručuje Sebija Izetbegović.

 

Drugog vala pandemije neće biti jer kraj prvog nikada nije proglašen. Trenutno prisustvo korone mogli bismo, kažu ljekari, nazvati repom pandemije na koju, nadajmo se, nije primjenjiva poslovica “ako ustima ne ujede, ona repom ošine”.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss