Filippo Tattoni-Marcozzi posjetio Memorijalni centar Srebrenica

Međunarodni konsultant za razvoj kulturnih i umjetničkih projekata Filippo Tattoni Marcozzi posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica.

Tattoni Marcozzi je posjetio Memorijalnu sobu, obišao mezarje žrtava genocida te se upoznao s trenutnim projektima Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je podsjetio da je Tattoni Marcozzi učestvovao u nekoliko važnih globalnih kampanja u kojima su povezani dizajneri i svjetski brendovi s humanitarnim ciljevima.

– Nikada nije bilo važnije da naučene ili nenaučene lekcije o genocidu ponavljamo, zbog prevencije novih genocida, ovdje ili na bilo kojem drugom mjestu u svijetu – poručio je.

Tattoni Marcozzi razgovarao je s mladim timom snimatelja, fotografa i stručnjakinjama za odnose s javnošću, kao i kustosima Memorijalnog centra.  

– Ovaj put sam bio počastvovan pozivom da se informišem o predanosti Memorijalnog centra Srebrenica izgradnji dirljivog i snažnog izložbenog iskustva koje bi odalo počast sjećanju preživjelih, ali u isto vrijeme univerzaliziralo poruku nade, mira i pomirenja. Svijet mora upamtiti, naučiti i nikad ne zaboraviti – rekao je Tattoni-Marcozzi.

Najavio je da će u budućnosti učiniti sve kako bi ovu instituciju povezao s međunarodno relevantnim galerijama, muzejima i institucijama kulture te izrazio spremnost da i sam, kroz radionice sa članovima tima Memorijalnog centra doprinese razvoju kapaciteta ove institucije, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Izetbegović: Očekujemo nova žarišta

Naredna vijest

Veliki rast broja zaraženih u Bihaću