Drugi talas korone u Evropi moguć zbog masovnih protesta

Evropa bi mogla da se suoči sa drugim talasom oboljenja kovid-19 u narednim sedmicama zbog masovnih protesta koji su održani na kontinentu tokom prethodnih nekoliko dana, izjavili su danas zvaničnici i stručnjaci EU.

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u velikim evropskim gradovima na demonstracijama protiv rasizma poslije ubistva Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u SAD.

“Ako svima savjetujete da drže međusobno rastojanje od metar i po, a onda svi stoje jedni pored drugih i drže se za ruke – to mi ne izgleda dobro”, izjavio je na jednoj konferenciji Jozef Kesedžioglu, predsjednik Evropskog udruženja za medicinu intenzivne njege.

 

Na pitanje da li bi mogao da uslijedi porast broja infekcija u naredne dvije sedmice on je odgovorio potvrdno i dodao da se nada da griješi.

 

U većini od 27 članica EU vrhunac epidemije je prošao i zemlje postepeno otvaraju privrede i granice.

 

Prije nedavnih protesta, naučnici su očekivali drugi talas tek poslije ljeta, ali bi masovni skupovi mogli da utiču na taj trend.

 

“Kada je riječ o bilo kojoj respiratornoj bolesti, masovni skupovi mogu da budu veliki kanal prenošenja”, izjavio je Martin Sejšel, zdravstveni zvaničnik Evropske komisije, odgovarajući na pitanje o mogućnosti izbijanja drugog talasa zbog demonstracija.

 

“Virus i dalje cirkuliše, iako nižom stopom nego prije nekoliko sedmica”, rekao je Sejšel.

 

On je dodao da šanse da se drugi talas dogodi i njegov intenzitet zavise od efikasnog održavanja distance i drugih faktora, od kojih su mnogi i dalje nepoznati, dodao je ovaj stručnjak.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Prethodna vijest

Bećirović: Budžet morao najkasnije do kraja maja doći u parlamentarnu proceduru

Naredna vijest

Predložene promjene i za građane BiH koji putuju u zemlje Evropske unije