28beed3738f02dc68abad195c7555200
28beed3738f02dc68abad195c7555200

Sastanak kriznih štabova FMZ: Svjesni smo mogućnosti pogoršanja situacije

U Sarajevu je u organizaciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva održan radni sastanak predstavnika kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva i predstavnika zavoda za javno zdravstvo kantona.

Glavna tema sastanka bila je odgovor na pandemiju COVID-19 u FBiH, bilo je govora o hronologiji poduzetih mjera vezano za pojavu COVID-19, trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH, iskustvima u odgovoru na COVID-19 na razini kantona kao i prijedlogu aktivnosti u narednom periodu.

Kako je u uvodnom obraćanju kazao federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, “naša borba unutar javnozdravstvenog sustava sa COVID-19 je počela još krajem januara, i od tog dana koji izgleda tako daleko, do danas smo svi zajedno mnogo toga prošli”.

– Sve to vrijeme zdravstveni sustav, predvođen profesionalcima iz područja javnog zdravlja, i uz asistenciju drugih institucija uključenih u odgovor na COVID-19 je neprestano djelovao i radio. Danas možemo reći da smo u prvom valu izbjegli crni scenarij širenja koronavirusa koji nažalost nisu izbjegle i neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od naše – kazao je Mandić.

Potcrtao je kako su izbjegnuti crni scenarij te je trenutno zadovoljavajuća situacija prije svega “rezultat rada zdravstvenog sektora, u prvom redu epidemiologa i javnozdravstvenih djelatnika na terenu koji su u protekla četiri mjeseca radili danonoćno”.

Naglasio je da nije gotovo, te da su svi svjesni pogoršanja situacije.

– Svjesni smo mogućnosti pogoršanja situacije, kao i sindroma sagorijevanja onih koji su iznijeli prvi val. Moramo nastaviti raditi i djelovati nesmanjenim intenzitetom – kazao je.  

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez je istakao da je epidemija mogla biti proglašena i ranije, ali stanje nesreće koje je bilo proglašeno je praktično zamijenilo tu mjeru.

– Jako je bitno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo da tako radimo. Mi smo dovoljno puta ponovili šta svi trebamo raditi, ljudi to u najvećoj mjeri poštuju, i jako je važno da se svi posvetimo provođenju mjera da bismo imali situaciju onakvu kakvu želimo – dodao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić kazao je da će i pored trenutne povoljne epidemiološke situacije i u budućnosti dolaziti do pojave žarišta na određenim prostorima i ulazak virusa, te da se treba kontinuirano raditi na preveniranju.

– Prijedlog s kantona je da se proglasi epidemija u Federaciji iz razloga što bismo tada imali lakše i brže djelovanje u slučaju pojave većeg broja oboljelih, zakonska regulativa bi nam omogućila da brže djelujemo, brže provedemo mjere i da ih provodimo na samim kantonima ili u određenim općinama gdje nam se to javi – pojasnio je Avdić.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kazala je kako je situacija u ovom kantonu u kojem se pojavilo žarište trenutno pod kontrolom, naglasivši da su epidemiološke ekipe na terenu, prikupljaju kontakte, uzimaju se uzorci.

– Čekamo rezultate i pratićemo kako će se situacije dalje odvijati. U svakom slučaju bi nam uvođenje epidemije olakšalo daljnji rad i postupanje. Ne možemo se vratiti na stanje prirodne nesreće, ali proglašenje epidemije bi nam svakako dosta pomoglo – kazala je Čolić.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić kazao je kako je i u Zeničko-dobojskom kantonu epidemiološka situacija stabilna, iako se radi o kantonu koji bilježi najveći broj oboljelih, ali ne i najveću incidencu u odnosu na broj stanovnika. 

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 31. maja dozvoljeno je kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz prethodnu suglasnost Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Medietik: Po tadašnjim tržišnim cijenama su nabavljeni svi respiratori i ventilatori

Naredna vijest

PSBiH: Poslanici razmatrali prijedloge amandmana na Ustav BiH