Parlament BiH uputio zahtjeve Vijeću ministara i Ministarstvu pravde

N1 je u posjedu dokumenta u vezi sa tim koji su zahtjevi upućeni od strane Parlamenta BiH prema Vijeću ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH kada je riječ o VSTV-u i pravosuđu.

Kako je navedeno u dokumentu, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da, na osnovu analize Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini (tzv. Pribeovog izvještaja), izrade i dostave Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje Akcioni plan otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava u BiH od 5. 12.2019.

Istaknuto je i da se zahtijeva od Tužilaštva BiH da u što skorijem vremenu dostavi detaljnu statistiku porocesuiranja predmeta ratnih zločina koji su od Haškog tribunala označeni kao predmeti A kategorije.

Također, kako se navodi, skreće se pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija, i to konkretno predsjednik Suda BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjedavajući VSTV-a vode računa o nacionalnoj strukturi, konkretnije, zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

U Hrvatskoj dva nova slučaja zaraze virusom COVID-19

Naredna vijest

Medietik: Po tadašnjim tržišnim cijenama su nabavljeni svi respiratori i ventilatori