b140998403ad7d5f9c9f1b7aaae10c4b
b140998403ad7d5f9c9f1b7aaae10c4b

Sjeverna Koreja prijeti prekidanjem telefonskih veza s Južnom Korejom

09.06.2020.

Vodstvo Sjeverne Koreje je saopćila u utorak putem državne novinske agencije da će prekinuti izravne telefonske veze s Južnom Korejom, što bi trebao biti prvi korak prema prekidu svih kontakata sa Seulom.

Već nekoliko dana Sjeverna Koreja napadu Južnu i prijeti zatvaranjem međukorejskog ureda za veze te gašenjem drugih projekata ako Seul ne spriječi prebjege da šalju letke i drugi materijal u Sjevernu Koreju

Najviši vladini dužnosnici u Sjevernoj Koreji, uključujući Kim Yo Yong, sestru čelnika Kim Jong Una, i Kim Yong Chola, potpredsjednika Središnjeg odbora vladajuće Radničke stranke Koreje, odlučili su da se prema Južnoj Koreji trebaju ponašati kao prema neprijatelju, navodi KCNA.

Prvi korak u tom smjeru bit će prekid komunikacijskih veza u međukorejskom uredu za veze te direktnih telefonskih veza između vojski dviju zemalja i predsjedničkih ureda u utorak u podne, navodi agencija.

U izvještaju se optužuju južnokorejske vlasti za neodgovornost jer su dopustile prebjezima da naškode dignitetu vrhovnog vodstva Sjeverne Koreje.

– To je bio znak neprijateljstva prema cijelom našem narodu. Došli smo do zaključka da nema potrebe da sjednemo oči u oči s južnokorejskim vlastima i da nema pitanja o kojem bi s njima razgovarali jer oni samo izazivaju naše negodovanje – navodi KCNA.

Navodno je distribuirano je oko 500.000 letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik zbog prijetnji da će poduzeti “šokantnu stvarnu akciju s novim strateškim nuklearnim oružjem”.

(Hina, N1)

Idi naVrh

Don't Miss