c6fe1c13e8df298e01ce84a7e48fe80b
c6fe1c13e8df298e01ce84a7e48fe80b

Jacinda Ardern: Na Novom Zelandu nema više slučajeva zaraze koronavirusom

08.06.2020.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern nedavno je rekla da više nema slučajeva koronavirusa i ta će zemlja ukinuti sve mjere osim ograničenja na granicama.

Vlada će ukinuti mjere fizičkog distanciranja u ponedjeljak od ponoći, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

Javni i privatni događaji moći će se ponovno održavati, a trgovine, ugostiteljstvo i sav javni prijevoz moći će raditi bez mjera fizičkog distanciranja koje su još na snazi u većini svijeta.

– Premda je situacija sigurnija i bolja, još uvijek nema lakog puta u život prije COVID-19, ali odlučnost i fokus na zdravstveni odgovor sada će se usmjeriti u privrednu obnovu – rekla je Ardern.

– Iako još nismo završili posao, ne osporavamo da ovo jest prekretnica. Zato mogu li završiti jednostavno: Hvala, Novi Zelande – poručila je premijerka.

Ta tihookeanska država s oko 5 miliona stanovnika nadvladala je pandemiju, dok se velike ekonomije poput Brazila, Velike Britanije, Indije i Sjedinjenih Država još uvijek bore protiv virusa.

– Uvjereni smo da smo sada eliminirali virus na Novom Zelandu, ali eliminacija nije stvar vremena nego upornog napora – istaknula je Ardern.

Ograničenja na granicama uz izolaciju i karantenu ostaju na snazi, dodala je.

Virus je u zemlju stigao potkraj februara, a sada više nema aktivnih slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva. Novi Zeland prijavio je 1.154 zaraženih i 22 umrlih od virusa COVID-19.

Ministarstvo zdravstva međutim oprezno je s proglašavanjem pobjede nad virusom. Ističu da eliminacija ne znači da je virus “trajno iskorijenjen” nego da je zaustavljen “lanac prijenosa”, u trenutku kada je zadnja zaražena osoba napustila izolaciju.

Također zemlja mora “učinkovito spriječiti ili zauzdati svaki budući slučaj uvezen iz inozemstva”, dodaje se u izjavi.

Ponedjeljak je 17. uzastopni dan da nema novozaraženih u Novom Zelandu.

(Hina, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss