894048cf0396c9e58790dcd951712ce3
894048cf0396c9e58790dcd951712ce3

Apel stanovnicima KS da kretanje svedu na minimum i da izbjegavaju veće skupove

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom još jednom je apelovao na sve stanovnike glavnog grada BiH da izbjegavaju putovanja, svedu kretanje na minimum te da obavezno nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Iz Kriznog štaba podsjećaju stanovnike Kantona Sarajevo da je i dalje na snazi Naredba Federalnog kriznog štaba donesena 29. maja ove godine, prema kojoj je pod tačkom 11. naloženo obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva (2) metra između osoba.

Stoga, još jednom potcrtavaju obaveze nošenja zaštitnih maski, poštivanje fizičke distance, izbjegavanje rukovanja, kao i pojačan režim lične i higijene prostora u kojima se boravi.

Također, zbog pojave novih slučajeva zaraze ovim virusom u drugim kantonima Federacije BiH, ali i ostalim dijelovima BiH, naveli su: “Štab preporučuje stanovnicima našeg kantona da smanje kretanje, posebno da izbjegavaju mjesta većih okupljanja, kao i da u slučaju potrebe za putovanjem obavezno poštuju preporučene mjere. Posebno naglašavaju rizik putovanja u područja gdje su registrirani novi slučajevi zaraze”.

Ističu i kako je Svjetska zdravstvena organizacija u svojim ažuriranim smjernicama preporučila svim svjetskim vladama, pa tako i našoj, da svoje stanovništvo potaknu na nošenje maski na javnim mjestima na kojima postoji rizik transmisije koronavirusa.

Pozivaju i nadležne inspekcijske organe da u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo dodatno pojačaju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera iz pomenute naredbe, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski.

Naglašavaju i kako nepoštivanje ovih mjera može dovesti do ozbiljnog pogoršanja trenutno povoljne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Sudska odluka: Vlada Tuzlanskog kantona je neustavna

Naredna vijest

Netanyahu izjavio da neće doći do formiranja države Palestine u okviru plana o aneksiji