7200fc3f30fe7f457c6e0e2e579a9c62
7200fc3f30fe7f457c6e0e2e579a9c62

Udruženje tužilaca FBiH: Očekujemo veću podršku javnosti i građana

Povodom aktuelnih dešavanja koji se u javnosti i pravosuđu, te kod nosilaca pravosudnih funkcija, posebno tužilaca i rukovodilaca, percipriraju kao pritisak na rad pravosuđa koji dovodi u pitanje nezavisnost, oglasilo se i Udruženje tužilaca FBiH.

“Biti tužilac podrazumijeva u svakom trenutku direktno se suprotstaviti svima koji krše zakon, kao i onima koji ne prezaju ni od čega da bi izbjegli odgovornost i stali pred lice pravde, pri tome rizikujući sigurnost sebe i svoje porodice. Unatoč tome, većina tužilaca hrabro i požrtvovano ulazi u koštac sa najtežim vrstama kriminala i pronalazi snagu svaki put iznova nastojeći očuvati vladavinu prava, kao temeljnu pretpostavku jednog pravednijeg društva. Međutim, bojimo se, da će doći do trenutka kada će se tužioci osjetiti do te mjere obeshrabreno i demotivisano, da naprosto neće nalaziti smisao da ulažu veliki napor, koji je naročito potreban kada se govori o predmetima korupcije i organizovanog kriminala”, navode.

Poručuju da je odgovornost je političara, ali i javnosti, poticati okruženje u kojem će tužioci osjećati podršku u svome radu, a ne suprotno tome.

 

“Krivični postupak više nego dovoljno osigurava da u konačnici niko nevin ne bude osuđen, a da krivci budu pravedno kažnjeni za svoje postupke. Odgovornost je politike, javnosti, ali i nas tužilaca, da građani budu pravilno informisani o tome šta je krivični postupak. Odgovornost je i medija da redovno prate sudske postupke, te o činjenicama svakog konkretnog slučaja, pravilno i objektivno informišu javnost. Pravno uređeno i pravednije društvo svima nam je zajednički interes. S tim u vezi, podsjećamo na to da i onda kada politički dužnosnici postavljaju određene zahtjeve prema pravosuđu, iznimno važno da se ne zanemare uspostavljeni principi diobe vlasti i nezavisnosti pravosuđa na kojima počivaju demokratska društva”.

 

Na tužiocima je, navode, uprkos svim izazovima, da budu dosljedni i istrajni u obavljanju časne i odgovorne funkcije koja im je povjerena.

 

“Cijenili bismo kada bismo u tome osjećali veću podršku, svih aktera političkog i civilnog društva, medija i javnosti u cjelini. Pozivamo sve da pokažemo više odgovornosti!”.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Granična policija BiH tokom dana spriječila više od 170 ilegalnih prelazaka

Naredna vijest

Novih 14 zaraženih virusom korona u RS, jedna žena preminula