5bdb0825ac5430d5b8535c0c6c8007f4
5bdb0825ac5430d5b8535c0c6c8007f4

Učenici koji u Banjoj Luci upišu deficitarna zanimanja imat će plaćen prijevoz i 100 KM džeparca

03.06.2020.

Svim učenicima u Banioj Luci koji se odluče za upis nekog deficitarnog zanimanja Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske osigurat će 100 KM i platit će im prijevoz.

Ministarstvo prosvjete i kulture je, s ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada, a prilikom kreiranja upisne politike za prve razrede srednjih škola vodilo računa o deficitarnim zanimanjima za područja svih jedinica lokalne samouprave u kojima se nalaze srednje škole.

Prema tome, a u skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama. U skladu sa tim, u banjalučkim srednjim školama riječ je o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture u RS rekla je da cilj da se učenicima koji ne žele nastaviti školovanje osigura zaposlenje, a onima koji planiraju da nastave obrazovanje dobre kompetencije za nastavak školovanja.

– Tržištu rada potrebna su zanimanja u oblasti mašinske, tekstilne i drvoprerađivačke industrije. Vlada Republike Srpske, na inicijativu premijera, donijela je odluku na osnovu koje će se finansijski stimulisati upis učenika u određena deficitarna zanimanja na nivou lokalnih zajednica. Riječ je o novčanoj naknadi na mjesečnom nivou. To konkretno znači da ćemo za sve učenike koji žele da upišu deficitarna zanimanja na nivou lokalne zajednice obezbijediti novčanu naknadu na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM te snositi troškove prevoza – kazala je za Buku ministrica Natalija Trivić.

Dodaje da ove stimulativne mjere predstavljaju opredjeljenje Vlade Republike Srpske da zajedno sa privrednom zajednicom kreira usmjerene upisne politike.

– Također, razgovarano je sa privrednicima da omoguće zapošljavanje đaka koji se opredijele za ova zanimanja, a po završetku srednjih škola – ističe ona.

Osim u Banjoj Luci, zanimanje bravar-zavarivač je deficitrano i u sljedećim gradovima i opštinama: Čelinac, Prijedor, Kotor Varoš, Modriča, Kozarska Dubica, Doboj, Petrovo, Brod, Derventa, Šamac, Bijeljina, Lopare, Zvornik, Šekovići, Milići, Bratunac, Rudo, Gacko, Nevesinje i Bileća.

Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju; auto-električar u Dobju; alatničar i pekar u Prijedoru; zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina u Tesliću i Trebinju; kuhar u Tesliću, modni obućar u Derventi, mehaničar grejne i rashladne tehnike u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista u Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici; obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi.

Radi još bolje dostupnosti svih podataka o deficitarnim zanimanjima i pogodnostima za učenike koji se ove godine opredijele da ih upišu, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske unaprijedilo je Android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja” sadržajima o svim deficitarnim zanimanjima na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno srednjih škola koje ih upisuju.

Aplikacija “Vodič kroz zanimanja” je dostupna za Android platformu i svi učenici je mogu preuzeti besplatno sa Google Play marketa i instalirati na svoje telefone.

(Buka, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss