7fe7c1290618ce3572f5aa3c06e758fa
7fe7c1290618ce3572f5aa3c06e758fa

Iz Pentagona poručuju: Do kraja mjeseca očekujemo vakcinu protiv korone

Mark Esper, američki ministar odbrane, sredinom prošlog mjeseca je najavio da američka vojska i vlada do kraja godine planiraju proizvesti vakcinu u saradnji s privatnim sektorom.

Pukovnica Wendy Sammons-Jackson, direktorica Američkog vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti u utorak je na konferenciji za novinare u Pentagonu kazala da je “razumno očekivati oblik vakcine koja će do kraja godine biti dostupna određenom dijelu stanovništva”.

Njezin kolega, dr. Kayvon Modjarrad dodao je da istraživači o novom virusu “uče brže nego o bilo kojem drugom virusu ranije”.

 – Dakle, izrada cjepiva u samo nekoliko mjeseci, od koncepta pa sve do treće faze kliničkih ispitivanja i potencijalnog odobrenja je bez presedana. No vjerujem da je u ovakvim okolnostima puno toga moguće.

Naučnici Američkog vojnog programa kazali su da je u toku saradnja s američkim i međunarodnim farmakološkim i biotehnološkim tvrtkama, među kojima su AstraZeneca PLC, Johnson & Johnson, Moderna Inc i Sanofi SA.

Sarađuje se na razvoju lijekova i vakcina, a vojska krajem ljeta planira testirati vlastitog “kandidata” za vakcinu na ljudima.

Naučnici koji predvode američka istraživanja Reutersu su krajem maja kazali da Sjedinjene Države planiraju provesti masovno testiranje najmanje pet vrsta vakcina koje najviše obećavaju na više od 100.000 volontera, da bi do kraja 2020. godine mogli isporučiti sigurnu i učinkovitu vakcinu.

Tvrtka Lonza nada se proizvodnji vakcine četiri do šest sedmica ranije od planiranog

Istodobno švicarska tvrtka za proizvodnju lijekova Lonza Group AG, koja je sklopila ugovor s američkom biotehnološkom kompanijom Modernom s ciljem što brže proizvodnje vakcina, u utorak je izvijestila da ubrzava rad na razvoju dviju linija eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19 kako bi proizvodnja započela četiri do šest sedmica ranije nego što je planirano.

Preduvjet za to je da se njihovi projekti pokažu uspješnima, kazao je izvršni direktor švicarskog proizvođača lijekova, Albert Baehny

Lonza, koja se nada da će do jula uspjeti izraditi manje serije aktivnih sastojaka eksperimentalnog cjepiva za Modernu, sada nastoji privesti kraju komercijalnu proizvodnu liniju u Portsmouthu, gotovo mjesec dana od prvobitno predviđenog datuma, a to je bio decembar 2020. godine, kazao je Baehny.

Druga komercijalna linija, na kojoj se radi u švicarskim laboratorijima Lonze u Vispu, čiji je završetak planiran za januar ili februar 2021. godine, u aktuelnim bi okolnostima mogla biti spremna već u decembru, dodao je.

Moderna, koja je s Lonzom u maju potpisala desetogodišnji ugovor o proizvodnji, prošle je sedmice provela testiranja na 600 pacijenata.

– Četiri do šest sedmica ranije… to bi bilo izvanredno. Tehnologija nam je poznata i bez problema napredujemo u proizvodnji. Ako je možemo ubrzati, učinimo to. Radimo brzinom pandemije – kazao je Baehny.

Ipak, stručnjaci ne očekuju da će ijedna vakcina biti odobrena prije 2021. godine, jer cjepiva moraju proći opsežna ispitivanja na ljudima prije nego budu spremna za korištenje na stotinama miliona ljudi, ako ne i milijardama.

(Hina, Interview.ba)

Prethodna vijest

Ministar finansija Bosanskopodrinjskog kantona Mirsad Agović najavio ostavku

Naredna vijest

Univerzitet u Sarajevu: Studenti će se online putem upisati u novu akademsku godinu