9feab840cc143b135888dfd63956f4d3
9feab840cc143b135888dfd63956f4d3

Novinari i intelektualci: Ne prihvatajte smjenu Duške Jurišić, “sačuvajte svoj obraz i obraz građana KS”

Društvo novinara BiH osudilo je prijetnje institutom krivičnih prijava kao razlog za smjenu direktorice TVSA Duške Jurišić.

– Pozivamo Vladu i Skupštinu KS da pitanje izbora menadžmenta TVSA vrati u zakonske okvire, a institucije međunarodne zajednice da stanu u zaštitu zakonitosti – naveli su u reakciji iz Društva novainara BiH.

Osim reakcije BH novinara, oglasila se i grupa sačinjena od novinara, režisera, fotografa koji su uputili pismo poslanicima u Skupštini KS, te predsjedniku Vlade KS Mariju Nenadiću i ministrici pravde i uprave KS Mersi Kusturi.

– Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu; postigla evropski kvalitet u novinarstvu; i postala doajenka novinarstva u BiH.

Tokom opsade Sarajeva Duška Jurišić je vodila centralne Dnevnika na TV BiH. Bio je to najsvjetliji period bh. televizijskog novinarstva – navodi se između ostalog u pismu.

– Sarajevu, BiH, novinarstvu, televiziji, Duška Jurišić je neophodna. Ona je najviši standard u novinarstvu, njen ljudski integrtitet i patriotizam su primjer i bogatstvo u jednom društvu. Ovom eventualnom smjenom, vi ostavljate građane bez jednog takvog kadra i kvalitetnog sredstva informisanja -.

Za kraj pisma su uputili molbu navedenim da ne prihvate odluku o smjeni Duške Jurišić i tako “sačuvaju svoj obraz i obraz građana KS”.

(N1, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Virus korona u RS potvrđen kod još osam osoba, tri umrle

Naredna vijest

Osumnjičen da se predstavljao kao radnik banke i oštetio 140 ljudi