U protekla 24 sata u FBiH na korona virus testirano 111 uzoraka, svi negativni

U protekla 24 sata u Federaciji BiH na korona virus je testirano 111 uzoraka, nijedan nije bio pozitivan na COVID-19, podaci su Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Na području Federacije BiH do sada je testirano 37.496 uzoraka, COVID-19 potvrđen je kod ukupno 1.082 osobe, 602 žene (56 posto i 480 muškaraca 44 posto). Zaključno sa današnjim danom oporavila su se 942 pacijenta. Trenutno je aktivan 101 slučaj – oboljelih od COVID-19.

Do današnjeg dana u FBiH zabilježeno je ukupno 39 smrtnih slučajeva povezanih uz infekciju COVID-19. Od 39 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 22 osobe su muškog spola (56%) i 17 ženskog spola (44%). Što se tiče starosne strukture, 25 preminulih pacijenata (64.1%) su imali preko 65 godina.

– Epidemiološka situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali se i dalje moramo pridržavati ličnih mjera zaštite kako bismo takvu situaciju i održali u narednom periodu. Stanje na terenu se kontinuirano prati i poduzimaju se redovne aktivnosti, i to će se nastaviti jedan duži period koji je pred nama u kojem svako od nas pridržavanjem mjera lične/osobne zaštite može doprinijeti sprječavanju širenja virusa i očuvanju povoljne situacije – poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Od 31.05. na snazi je Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je obavezujuća za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

(N1, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Počela posebna sjednica NSRS o rezoluciji Predstavničkog doma PSBiH

Naredna vijest

Borenović: Raspravom o Rezoluciji pokušavaju se prikriti afere u RS