Borenović: Raspravom o Rezoluciji pokušavaju se prikriti afere u RS

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a sazvana s ciljem da se prikriju brojne afere u RS, poput kupovine pokretne bolnice.

Naglasio je da je Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta konkretan parlamentarni akt u bh. institucijama koji po prvi put osuđuje održavanje blajburške mise, pokušaj revitalizacije i revizije ustaškog režima i pokušaj veličanja ustaških zločina. 

-To je dokument kojim se jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni ustaški režim tokom Drugog svjetskog rata i postojanja NDH – rekao je Borenović u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a. 

Od izuzetne važnosti je, kaže, što se Rezolucijom koja je usvojena 20. maja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, došlo do zvanične osude zločina koje je vršila NDH prema Srbima, ali i drugim narodima koji su bili žrtve ustaškog zločinačkog režima. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je pokazao snagu da osudi ovu misu i sramno veličanje takozvanih blajburških žrtava. Ali začuđujuće je, neshvatljivo, nerazumljivo da zajedno sa zagovornicima blajburške mise – HDZ, jedino je dio SNSD-a bio protiv Rezolucije. I sramno je – dodao je lider PDP-a.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

U protekla 24 sata u FBiH na korona virus testirano 111 uzoraka, svi negativni

Naredna vijest

Radončić: Gordana Tadić i njena porodica sinoć su dobili prijetnje