Borenović: Nečuveno je da se afere u BiH javno analiziruju, umjesto procesuiraju

Krajnje je vrijeme da pravosudne institucije u BiH počnu da efikasno rade svoj posao i pokažu da nisu tek puki instrument političkih potkusurivanja – rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazuje da se brojne afere moraju procesuirati, a ne paušalno javno analizirati.

 – Afere respiratori, pokretna bolnica, nabavke maski…, samo su neke od mnogobrojnih vrlo vjerovatnih zloupotreba i krivičnih djela u zadnjih nekoliko mjeseci, ali i godina. Uz sve to, nametnula se i politička afera prisluškivanja i zadnje što pravosuđe treba da radi jeste da javno paušalno analizira da li se neko šalio nezakonitim prisluškivanjem. To je nečuveno – naglasio je Borenović novinarima u Banjoj Luci.

Tužilaštva u ovoj zemlji treba da, kako dodaje, što hitnije reaguju po prijavama, kad već nisu po službenoj dužnosti, iako iz dana u dan na vidjelo izlaze mnogobrojne, u najmanju ruku sumnjive radnje izvršene u doba korone.

– Za vladavinu prava je porazno to što su isključivo predstavnici građana, medija i opozicije preuzeli njihovu ulogu, a elemenata da imaju pune ruke posla nije manjkalo – kaže predsjednik PDP-a.

Borenović se osvrnuo i na predstojeću posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, koja je zakazana u vezi s Rezolucijom o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

 – Nevjerovatno je da, bez obzira ko predstavlja RS-a i srpski narod glasa, protiv osude tzv. blajburške mise i osude nedjela ustaškog režima, kao što je to učinio SNSD. Sada je jasno koliko daleko ide nacionalna kratkovidost i poniznost ‘strateškom partneru’ HDZBiH koji je grčevito branio misu za one koji su bježali pred pravdom kao pripadnici režima koji je učinio najmonstruoznije i nezapamćene zločine prema našem narodu – tvrdi Borenović.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Bukvarević: Sramota je da 102 ubijene djece još nemaju spomenik u Prijedoru

Naredna vijest

Sud BiH odlučuje o pritvoru osumnjičenima u slučaju “Respiratori”