dec61ccf6172ec6be25d1edb1145fedb
dec61ccf6172ec6be25d1edb1145fedb

Stručnjak o respiratorima u BiH: Ne kupujemo Golf ili Audi, to je besmisleno

30.05.2020.

Vedran Čuček, direktor zagrebačke kompanije Bioelektronika, s dugogodišnjim iskustvom u razvoju, servisu, prodaji i primjeni medicinskih proizvoda za N1 je kazao da su respiratori koji su stigli u BiH, koje je Vlada FBiH nabavila iz Kine, kao i oni koji su stigli iz UAE – oni koji se koriste u transportu pacijenta, nikako za kliničko liječenje.

Ko je trebao biti konsultovan za regularnu i svrsishodnu nabavku medicinske opreme, šta struka kaže za deklaraciju na kojoj stoji ACM 812 A, koja oznaka bi upućivala na respirator koji bi pomogao u spašavanju života – samo su neki od odgovara koje je Čuček ponudio u programu N1.

On je istakao kako je sličaj pokušaj nabavke respiratora iz Kine zabilježen u Hrvatskoj, ali je ministar zdravstva – Vili Beroš “jako dobro odigrao i razmislio, te se nije išlo u nabavku”.

– Ko je radio nabavku, ne možemo znati. Javilo se mnogo firmi sa strane koje se bave time. Mi smo u ovom poslu jako dugo, moramo zadovoljavati standarde da bi se bavili ovim poslom. Postoje uvjeti koji se moraju poštovati –  rekao je.

On je kazao da kompanija koja uvozi ovakvu vrstu medicinske opreme mora da zadovolji tehničke uslove, niz procedura da ispoštuje, pogotovo Hrvatska koja je dio EU gdje postoje propiasni zakoni i procedure.

– Postoji niz stvari da možemo to raditi. Mi smo dio EU, kada uređaj dođe na granicu, carnik ima uvid da li je tvrtka odobrena da se bavi time, da li proizvod posjeduje certifikate, tako ide godinama. Kada se proglasi vanredno stanje – ne znam kakvi zakoni vrijede. Ljudi su svašta pokušaali raditi, u dobrim i lošim namjerama –  izjavio je za N1.

Ključno kod svakog medicinskog proizvoda je da će posredovati u spašavanju života, da zadovoljava najviše standarde i zahtjeve sturke, i da budu pouzdani u svakodnevnom radu.

Kakvi su to respiratori koje je BiH kupila, ali i dobila.

– Što sam dobio informaciju od kolega iz BiH, vidio sam respirator, to je jedan od onih koji se prave u Kini. A ima ih na stotine. To je transportni respirator, nije namijenjen za ventilaciju u kliničkim centrima, nego u transportnom periodu od bolnice do bolnice. Govorimo o kratkom periodu. O dugoročnoj ventilaciji, što su COVID pacijentiu, onda govorite o ozbiljnoj opremi i aparatima, koji neće naštetiti pacijentu. ACM 812 A je model aparata. Gleda se tu jedan širok spektar paramnetara respiratora. Vi morate, stručnjak mora znati kako on radi i kada ga probudite u pola noći. Ne kupujemo Golf ili Audi. To je besmisleno – rekao je.

Čuček, koji se ovim poslom bavi 20 godina rekao je da pitanje respiratora nije samo pitanje njegovih parametara, nego i podrške poslije prodaje. Ko će provjeriti ispravnost i funkcionalnost nakon pola godine, godine rada, ko je educiran za to, a sve se nalazi u regulativama certifikacije Evrope.

(N1, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss