f3f835b45cf6ab91df89b6548d41624b
f3f835b45cf6ab91df89b6548d41624b

Tegeltija neće predlagati zakon o zabrani fašističkih organizacija

28.05.2020.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da nema namjeru predlagati zakon o zabrani fašističkih organizacija u BiH, budući da takva zakonska rješenja do sada u tri navrata nisu dobila potrebnu podršku u Parlamentu BiH.

Tegeltija je ovo izjavio na sjednici državnog Doma naroda, odgovarajući na upit delegata Denisa Bećirovića (SDP BiH) šta je konkretno preduzeo i šta planira preduzeti s ciljem pripreme i dostavljanja zakonskog rješenja o zabrani djelovanja svih fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola na teritoriji BiH.

 

– Smatram da 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma napokon treba riješiti i ovo pitanje u BiH. Nažalost, svjedoci smo da se na pojedinim dijelovima BiH ruše spomenici antifašizma, a istovremeno grade spomenici fašistima i zločincima – rekao je Bećirović.

 

U pojedinim dijelovima BiH, dodaje, ukidaju se ulice koje su nosile naziv po istaknutim antifašistima, a imenuju po svjedočenim zločincima i fašistima.

 

– Smatram da je vrijeme da ovo pitanje napokon zakonski regulišemo u BiH, da podvučemo crtu i da BiH i u ovom segmentu bude dio civilizovanog svijeta. Sa fašistiškim organizacijama i sa fašizmom u bilo kojem obliku mi nemamo nikakve šanse na našem euroatlantskom putu. Mi nemamo ni dobru budućnost ako to na adekvatan način ne razriješimo – naglasio je Bećirović.

 

Odgovarajući Bećiroviću, Tegeltija je podsjetio da je ovakav zakonski prijedlog već tri puta bio u parlamentarnoj proceduri – dva puta kao prijedlog poslanika i jednom kao prijedlog Vijeća ministara – ali da je svaki put odbijen.

 

– Vijeće ministara je na sjednici 2010. usvojilo prijedlog ovog zakona i vrlo brzo poslije toga Predstavnički dom je oborio taj zakon. Ovo govorim da razumijemo kako prolaze prijedlozi zakonskih rješenja koja nisu usaglašena i dogovorena između svih onih koji učestvuju u parlamentarnom životu BiH – naveo je Tegeltija.

 

Poručio je da nema namjeru da kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH predlaže zakonsko rješenje koje će praviti dalje podjele.

 

– Ukoliko se postigne saglasnost, sa zadovoljstvom ću ga predložiti Parlamentu i Domu naroda. Naravno, neću biti nikakva prepreka ukoliko resorna ministarstva budu predlagači zakona, ali ja vas pozivam da se ne bavimo onim pitanjima oko kojih evidentno u ovom trenutku ne postoji saglasnost – poručio je Tegeltija.

 

Njegov, ali i stav većine građana BH, dodaje Tegeltija, jasan je po pitanju fašizma i antifašizma.

– Mislim da zakonsko rješenje, koje god da usvojimo, neće promijeniti ničiji stav o fašizmu i antifašizmu u BiH – dodao je Tegeltija.

(vijesti.ba, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss