Prekinuta sjednica Skupštine HNŽ-a, Bošnjaci povukli pitanje vitalnog interesa

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prekinuta je u četvrtak jer je Klub hrvatskih zastupnika napustio sjednicu nakon što je Klub Bošnjaka povukao pitanje nacionalnog vitalnog interesa tijekom rasprave Zakona o izvršenju proračuna.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislava Martinovića, ovaj zakon je usko povezan s rebalansom proračuna HNŽ-a za 2020, koji su zastupnici trebali danas razmatrati.

“Vrlo je čudno da jedan tehnički propis koji ima samo dva člana, a tiče provedbe i rebalansa proračuna i provedbe ‘korona zakona’, donesenog prošlog tjedna, raspravlja po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Smatrali smo takav pristup ucjenjivačkim jer takvo pitanje ne zahtjeva jedna takav status”, ocijenio je Martinović.

 

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago je pojasnio kako su na početku sjednice zastupnici usvojili prijedlog dnevnog reda u kojem su uz ostalo bile i izmjene i dopune Zakona o proračunu.

 

S obzirom da Vlada nije bila pripremila izmjene i dopune Zakona o izvršenju proračuna, ona je taj prijedlog zakona utvrdila na pauzi Skupštine.

 

“Međutim imajući u vidu negativna ranija iskustava u donošenju Zakona o izvršenju proračuna za ovu godinu u prosincu prošle godine, Klub Bošnjaka je jednoglasno donio odluku da se o izmjenam i dpunama Zakona o izvršenju proračuna izjašnjava po principu vitalnog nacionalnog interesa”, kazao je Špago.

 

Također je dodao kako se na sjednici Vlade HNŽ-a ponovno pokušalo dodati osam amandmana na dva člana zakona koji se, kako je rekao, ne odnose na ta dva člana zakona nego na neke sasvim druge zakone.

 

“Možda je i ovo i doprinos Skupštine HNŽ-a da predsjednik F BiH napokon uputi prijedlog sudija za popunu Ustavnog suda F BiH kako bi se i ovakve stvari mogle riješiti jer Ustavni sud u kratkom roku može utvrditi jeli ovo vitalni nacionalni interes”, poručio je Špago.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Džamija Al-Aqsa od nedjelje ponovo otvorena za molitve

Naredna vijest

Tramp: Postignut tužan rekord od 100.000 umrlih