Prve međunarodne autobuske linije iz Sarajeva mogle bi početi saobraćati od naredne sedmice

Prve međunarodne autobuske linije iz Sarajeva nakon dva i po mjeseca mogle bi ponovno početi saobraćati od naredne sedmice i to u pravcu Zagreba, Beograda, te Splita i Dubrovnika.

Autobuska stanica u Sarajevu je, kako piše Anadolija, spremna za ponovnu uspostavu polazaka na ovim linijama, samo se čeka zvanično obavještenje. Zasad, postoje najave da bi to moglo krenuti postepeno od 1. juna, od početka naredne sedmice.

Inače, uspostava linijskog autobuskog saobraćaja unutar Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine polako se vraća u normalu, pa su tako s Autobuske stanice Sarajevo krenuli od petka i autobusi za Prijedor i to u poslijepodnevnom termin, u 18.30 sati.

Naime, čekalo se ukidanje policijskog sata u RS-u za uspostavu ove linije, s obzirom da je po redu vožnje autobus iz Sarajeva u Prijedor stizao nakon 22 sata kada je stupao na snagu policijski sat.

Još ranije počelo je i saobraćanje autobuskih linija za Mostar, Fojnicu, Goražde, Banja Luku, Zenicu, ali i Bihać.

Naime, shodno mjerama Federalnog kriznog štaba u autobusu sa 50 mjesta može se voziti najviše 25, a u onom od 57 mjesta, njih 28.

Najviše putnika ima na linijama za Bihać i Banja Luku, ali i područje Tuzlanskog kantona prvenstveno Tuzlu, Gradačac, kao i Hercegovinu, posebno Mostar.

Inače, generalno zasad su interesovanja putnika znatno manja, odnosno, kako navode s Autobuske stanice Sarajevo, to nije ni izbliza u odnosu kako je bilo stanje prije same pandemije koronavirusa koja je u protekla dva mjeseca znatno paralizirala i život u Bosni i Hercegovini.

Autobuska stanica Sarajevo poduzela je maksimalne mjere osiguranja tokom boravka u objektu kako osoblja tako i putnika.

Tako se na šalter Autobuske stanice Sarajevo radi kupovine karte može uz korištenje zaštitne maske, a na ulazu su postavljena dezinfekciona sredstva čije je korištenje također, obavezno.

Također, korištenje maski sve vrijeme nužno je tokom putovanja autobusom. U zavisnosti od dužine putovanja prevoznici će regulisati način korištenja pauza s obzirom da je zbog nošenja maski dodatno otežano disanja.

Shodno ublažavanju mjera u FBiH, od 15. maja dozvoljena je uspostava javnog, ali i linijskog prevoza što je omogućilo ponovno pokretanje autobusa na domaćim linijama unutar BiH.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Prethodna vijest

U redu za hljeb ubijeno 26 Sarajlija: Ne smijemo dozvoliti da se ovo zaboravi

Naredna vijest

U toku akcija SIPA-e kodnog naziva “Trst”, osam osoba uhapšeno