Na sarajevski aerodrom dopremljeno preostalih 20 respiratora

27.05.2020.

Preostalih 20 respiratora koje je za Federalnu upravu civilne zaštite uvezla firma Srebrena malina, vlasnika Fikreta Hodžića, dopremljeni su danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo avionom kompanije Fly Bosnia.

Prva tura od 80 respiratora dopremljena je 25. aprila. Za razliku od tada, danas nije bilo nikoga na aerodromu ko bi rekao da su to najbolji mogući respiratori, koji mogu opsluživati po dva pacijenta odjednom. Zapravo, osim predstavnika medija i aerodromskog osoblja ovih 20 respiratora niko nije dočekao.

Inače, danas je isticao posljednji dan dozvole za uvoz medicinske opreme koju je Agencija za lijekove BiH izdala poljoprivrednoj firmi Srebrena malina.

Zbog načina na koji je Federalna uprava civilne zaštite izabrala ovu firmu cijeli slučaj su počeli istraživati Tužilaštvo BiH i SIPA, a do sada su u okviru ove istrage pretresene prostorije Federalne uprave civilne zaštite, firme Srebrena malina, Vlade FBiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Cijeli posao uvoza ovih respiratora vrijedan je 10,5 miliona KM, koje su isplaćene iz budžeta.

Zanimljivo je da je do prije nekoliko dana vođena polemika o tome ko će platiti transport ovih preostalih 20 respiratora, jer su se pojavile informacije kako je kompanija Fly Bosnia tražila dodatnih 152.000 eura za ovaj drugi let. Međutim, od kada je saopćena informacija da će ostatak resapiratora biti transportovan, iz Fly Bosnie, zbog samo njima poznatih razloga, nisu željeli govoriti kakav je finansijski aranžman sklopljen sa Srebrenom malinom.

Također, neizvjesna je i sudbina respiratora nakon istovara na sarajevskom aerodromu, jer za njih nisu plaćeni carina i PDV, a firmi Srebrena malina su u međuvremenu blokirani računi, tako da je nepoznato kako će ova obaveza biti izvršena.

(Oslobođenje.ba)

Idi naVrh

Don't Miss