fbd74a47b254fb70312d08b81fbfb87a
fbd74a47b254fb70312d08b81fbfb87a

Hrvatica koja je pronašla potencijalni lijek protiv koronavirusa: Žene u ovom području su ravnopravne muškarcima

27.05.2020.

Tinka Vidović je mlada, proaktivna, nezaustavljiva mlada žena, jedna od onih za koje je vrlo lako pomisliti da može biti uspješna u čemu god naumi. Ali, ova 30-godišnjakinja iz Vrgorca odlučila je postati baš naučnica, a sada i ubire prve plodove svog predanog rada. Tinkino osvojeno treće mjesto na svjetskom takmičenju u pronalasku potencijalnog lijeka protiv koronavirusa ispunilo je medijske stupce i tako u fokus stavilo ovu mladu ženu koja se upisuje u visoko društvo hrvatskih inovatora.

Kako je rekla u intervju za miss7.24sata.hr, kaže da je na svom putu morala uložiti dodatne napore.
 
– Sada sam jako sretna i ponosna jer sam u relativno kratkom vremenu to uspjela naučiti – dodala je.
 
A razloga za sreću i ponos Tinka itekako ima, baš kao i njezin mentor na Mediteranskom Institutu za istraživanje života, akademik Miroslav Radman, pod čijim je vodstvom i osvojila teće mjesto na natjecanju koje je organizirala američka firma Sage Health, s ciljem pronalaženja molekule koja će se s velikim afinitetom vezati za Covid-19 glavnu proteazu.
 
Za natjecanje u Americi Tinka je saznala preko društvenih mreža, a prijavila se baš zato što je smatrala da bioinformatičkim pristupom koji je koristila može pomoći u pronalasku mogućeg potencijalnog lijeka.

– Za pronalazak potencijalnog lijeka smo mogli koristiti bazu od nekoliko milijuna supstanci, a također je bilo i moguće generiranje novih molekula koje do sad nisu sintetizirane ni poznate. Upravo drugo mjesto na natjecanju je osvojila jedna od takvih molekula. Ja sam se odlučila u svom radu koristiti samo lijekove koji su FDA – odobreni, te sam tako izabrala FDA – odobreni lijek na kojem ću raditi molekularni doking tj. vezanje za glavnu proteazu Covid-19. Razlog je u tome što je puno lakše u današnje doba staviti na tržište lijek koji je prošao klinička istraživanja tj. puno je lakše repozicionirati lijek nego raditi sva klinička i pretklinička ispitivanja na novoj kemijskoj supstanci. Klinička istraživanja su osim što su skupa, također i dugotrajna, te smatram da mi u ovom trenutku trebamo brzo rješenje – ispričala je Tinka.
 
Tinki je ovo rješenje donijelo nagradu, kao jedinoj znanstvenici iz Europe dok su prva dva mjesta osvojili njezini kolege znanstvenici iz New Yorka odnosno Montreala. Uz rame svojim kolegama, Tinka ističe kako su žene u ovom području ravnopravne muškarcima.
 
-Puno žena u Hrvatskoj upisuje i Medicinu i fakultete pa je možda razlog i u tome – nadodaje Tinka i kaže kako u Hrvatskoj ima mnogo uspješnih znanstvenica.

(miss7.24sata.hr, interview.ba)

 
 
Idi naVrh

Don't Miss