Alikadić: Od sada će svako morati pravdati finansijska sredstva koja dobije

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić jutros je u emisiji “Jutro za sve” Radiotelevizije Bosne i Hercegovine poručio kako, bez obzira na pritiske koji se vrše na njega i resorno ministarstvo, a tiču se finansiranja sportskih klubova i pojedinaca, neće odustati od ideje da svi koji dobiju novac moraju ga uložiti u djecu koju treniraju.

– Krenut će sa rezovima. Nikoga neće ugasiti, ali će učiniti sve, da svi oni, koji dobiju finansijska sredstva usmjere ih na krajnje korisnike – rekao je Alikadić. 

Poručio je da pojedinci dobiju iz budžeta Kantona Sarajevo novac i lagodno žive, a roditelji se po mikrokreditnim organizacijama zadužuju i finansiraju svoju djecu, koja imaju mogućnost da ostvare sportske rezultate.

– Sportski savez nema tačne podatke o djeci koja to mogu i mi sada pravimo jednu platformu koja će sublimirati svu tu djecu na jedno mjesto i dati nam jasnu sliku o kojem broju se radi. Oko 20 hiljada djece se bavi sportom, međutim njihov broj opada, kada postaju kadeti i juniori – istakao je ministar.

Ističe da dosta djece odustane od sporta upravo zbog toga što ih roditelji ne mogu finansirati.

Dodao je da je sport, zbog prolagašenja stanja nesreće, mnogo više pogođen nego kultura. U kulturi, kako je naveo, imaju propisi, te postoji određena naknada za sve koji djeluju u toj oblasti u vrijeme pandemije.

Po njegovim riječima, u sportu ima jedan akt koji je šturo definisan, tako da kada su mjere zabrane stupile onda je došlo do totalne obustave treninga i trenažnog procesa, a samim tim onemogućeno je i njegovo finansiranje. Sport je bio u potpunosti zamrznut.

Ministar Alikadić je nastojao pronaći model kako bi se to prevazišlo i jedino što je, kako je rekao, mogao ponuditi bilo je raspisivanje Javnog poziva. Na taj način bi se stvorile pretpostavke da se po okončanju pandemije takmičarski proces nastavi.

– Većina javnosti, nažalost, nije bila za raspisivanje tog poziva. Uprkos tome nisam podlegao tim pritiscima i mi smo raspisali Javni poziv uz podršku Vlade KS. To se pokazalo ispravnim i mi smo jedini Kanton koji je to uradio. Poziv se zatvara 1. juna i tada ćemo imati jasnu sliku onoga šta trebamo i kako finansirati – potcrtao je.

Najavio je da će spremno dočekati sportsku sezonu nakon pandemije, te naglasio da novac iz budžeta svake godine dobijaju isti ljudi.

– U Kantonu Sarajevo se izdvajaju ogromni novci za sport, samo u ovoj godini oko pet miliona KM. Bitno je i da javnost zna da sam uočio neke stvari zbog kojih sam u prethodnom periodu bio žrtva velikih pritisaka. Žele da odustanem od ovoga, od ovog sistema, od Javnog poziva. A svi ti su lagodno i dobro živjeli od finansija za sport iz Budžeta KS. Vrlo teško se odriču svega toga – naglasio je.

Uvjeren je da će do kraja godine u potpunosti urediti sport. Najavio je da će pregledati i sve one koji dobijaju po 30 i 40 hiljada KM.

– Ne prijave se ove godine, pa se ponovo naredne godine prijave, kako ne bi morali pravdati taj novac. Od sada će svako morati pravdati finansijska sredstva koja dobije. Odmah čim se završi projekt moraće opravdati račune, u protivnom će biti skinuti sa budžeta. Uočili smo i neka izdvajanja za procese i plaćanje trenažnih procesa koji su luksuzni, za koje se izdvaja i po stotinu hiljada KM, a neki klubovi nemaju ni marke iz budžeta. Sve ćemo to promijeniti – zaključio je ministar.

(BHRT, Interview.ba)

Prethodna vijest

U FBiH u protekla 24 sata 18 novozaraženih koronavirusom

Naredna vijest

Hrvatica koja je pronašla potencijalni lijek protiv koronavirusa: Žene u ovom području su ravnopravne muškarcima