SNSD uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke CIK-a

Savez nezavisnih socijaldemokrata uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije BiH na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni za sredinu novembra.

Ovo je potvrdio za RTRS portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– U potpunosti smo uvjereni da smo Ustavnom sudu uputili valjanu argumentaciju da je ta odluka donesena u suprotnosti sa važećim zakonima. Očekujemo da će zahtjev biti razmatran na prvoj sjednici Ustavnog suda i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Znamo kakav je Ustavni sud BiH, a ovo je još jedan od testova da li živimo i iole pristojnom društvu ili u potpunom cirkusu od zemlje koja se zove BiH – rekao je Kovačević.

Kazao je da je CIK imao mogućnost da izbore odgodi u određenoj izbornoj jedinici, i to maksimalno za 30 dana.

– Ukoliko je datum izbora bio sporan, onda su mogli da pomjere izbore sedam dana ranije, a nikako poslije kao što su uradili. Očekujemo da će Ustavni sud prihvatiti naše argumente i da će ova odluka CIK-a biti poništena, te da će početi da se urušava kompletna spirala nezakonitosti u vezi sa CIK-om koja je započela onog dana kada su na potpuno nelegitiman i nelegalan način, kršeći zakone, izabrani članovi CIK-a – istakao je Kovačević.

Kovačević je ponaveo da je SNSD u potpunosti spreman za izbore, te da insistira da oni budu održani u zakonskom roku 4. oktobra.

– SNSD je spreman da ponovo ostvari pobjedu i da nastavimo zajedno sa našim građanima da razvijamo sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj – rekao je Kovačević.

Podsjećamo, CIK je u subotu donio odluku da lokalni izbori u BiH koji su bili zakazani za 4. oktobar budu prolongirani za 15. novembar.

Kao razlog za odgađanje izbora CIK je naveo nedostatak sredstava koja treba da se obezbijede sa nivoa BiH.

(N1/RTRS, Interview.ba)

Prethodna vijest

U koju zemlju možete slobodno, a gdje vas čeka testiranje i karantin?

Naredna vijest

Porezna uprava FBiH: Povećava se broj zaposlenih