7520bcf5ceba9c3dafc466ee5c4526b2
7520bcf5ceba9c3dafc466ee5c4526b2

Čović: Vjerujem će biti aktualan još jedan aranžman u smislu pomoći

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izjavio je nakon posjeta Županiji Posavskoj i razgovora s predstavnicima tamošnjih vlasti da se situacija s pandemijom koronavirusa polako normalizira i da je fokus sve više ne gospodarskom oporavku.

-Nadam se da će u narednih sedam-osam dana stožeri praktički i završiti svoj dio aktivnosti, i time normalizirat život osobito u ovom gospodarskom smislu. Svakako mjere opreza treba i dalje pratiti. Vjerujem također da će sredstva koja su planirana od MMF-a sasvim brzo doći i ovdje, te da će transfer nižim razinama vlasti obuhvatiti tri općine Županije Posavske. Vjerujem također da će još kroz osmi-deveti mjesec biti aktualan još jedan aranžman u smislu pomoći koje više razine vlasti uzimaju od svjetskih financijskih institucija, što bi moglo do kraja pomoći stabiliziranju planiranog proračuna. Uvjeren sam da on neće biti u bilo kakvom deficitu u ovoj godini – poručio je Čović.

Dodao je da treba nastaviti planiranom dinamikom aktivnosti u svim resorima. Zdravstvene institucije trebaju imati vrlo jasan iskaz potreba kad je u pitanju Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi trajno sanirali ovu oblast.

-Upravo zbog korona virusa to možemo trajno napraviti, osigurati jedno normalno poslovanje tih institucija, uz osiguranje nužne opremu za osnovni standard, kazao je Čović ocjenjujući vrlo korisnim zajedničke sastanke i razmjenu informacija sa županijskim i općinskim dužnosnicima.

Najavio je i mogući dolazak u Orašje, za oko tri tjedna, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

-Sugeriram i ovom sazivu županijske vlade da dinamiziraju projekte. Ovaj prostor, koliko god danas izgleda puno ljepši i bolje nego prije 10 ili 20 godina, mislim da tu ne treba stati. Taj standard treba stalno podizati, jer zato postoje svi preduvjeti da o tom više pričamo. Manje ćemo idući put govoriti o pandemiji, uz jednu ozbiljnost pridržavanja mjera koje stoje pred nama, a više upravo o projektima, zaključio je Čović.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinstvo, premijer Županije Posavske Đuro Topić kazao je da je posebna tema razgovora bilo gospodarstvo, stanje u županijskom proračunu te njegovim izmjenama.  

-Kroz razgovor je naglašeno je da je veliki teret ove krize na županijama kada je u pitanju zdravstveni sustav i pomoć gospodarstvu, što se odrazilo i na proračun naše župnije. Zato očekujemo da pomoć županijama sa viših razina bude konkretnija i veća, kako bismo svi skupa što prije normalizirali stanje, prvenstveno kada je u pitanju ekonomija. Očekujemo potporu u normaliziranju stanja na granici i nastavak pomoći zdravstvenim ustanovama na području ŽP, nastavku pomoći RH, u čemu nam pomaže predsjednik Čović, tako da očekujemo da se situacija na području Županije Posavske, kao i cijele Federacije postupno i jako brzo normalizira, kazao je premijer Topić.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je tijekom dvodnevnog radnog posjeta Županiji Posavskoj sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja u Posavskoj Mahali u općini Odžak, a posjetio je i općinu Domaljevac Šamac. 

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Majkić smatra da su “nelegalni članovi” CIK-a razlog odgode izbora

Naredna vijest

Nevrijeme u dijelovima BiH u narednim danima