8d13a3089160f7f97c5819a2087bf6c0
8d13a3089160f7f97c5819a2087bf6c0

Cijene brojnih namirnica se povećale tokom aprila u RS-u, dok su neke pojeftinile

26.05.2020.

Od 42 prehrambene namirnice i napitka čije cijene prate statističari u Republici Srpskoj, 24 su u aprilu poskupjele, dok je za njih 13 cijena pala.

Za preostalih pet namirnica, gdje spadaju polubijeli te bijeli hljeb, jaja, so, i mineralna gazirana voda, cjenovnici nisu mijenjani.

Recimo, u proteklom mjesecu smo, u odnosu na mart, plaćali više pri kupovini riže, brašna, makarona, suvog svinjskog vrata, mortadele.Narasle su cijene i mlijeka, ulja, ali i nekoliko vrsta voća i povrća, kao što su, primjera radi, jabuke, kupus i pasulj.

 

 

 

Primijetili su i borci za zaštitu potrošača da su u trgovinama trenutno nešto veći cjenovnici nego što su bili u martu. Kada je riječ o cijenama, kako ističu oni, čeka nas vruće ljeto.

– I mi smo upratili da su brojni artikli poskupjeli, uključujući sve vrste voća i povrća. Jabuke su, recimo, u Prijedoru 2,5 maraka po kilogramu. Isto je i sa sezonskim povrćem, rasle su mu cijene – kazala je za “Nezavisne novine” Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor.

Prema njenim riječima, novonastala situacija će i te kako uticati na kupovnu moć stanovništva.

– Gorivo je pojeftinilo i još je oko 1,5 KM po litru, a ranije su se, da podsjetimo, branili da na cijene najviše utiče prevoz. U dogledno vrijeme će uticaj na budžete građana biti još veći. Nije bilo ni dolazaka iz dijaspore, odakle ljudi potroše ovdje nešto više novca, ali ga i ostave svojoj rodbini – navela je Marićeva.

I u Savezu sindikata Republike Srpske primijetili su da je došlo do rasta cijena brojnim namirnicama.

I prije novonastale situacije izazvane virusom korona, podsjećaju u Savezu sindikata RS, evidentno je bilo da porodice sa svojim prosječnim platama nisu imale sredstava da pokriju ni one osnovne životne potrebe koje se odnose na prehrambene proizvode te stanovanje i režijske troškove.

– I najmanje povećanje cijena negativno se odražava na kućne budžete radničkih porodica. Osim toga, treba imati na umu i da je određeni dio radnika, koji nisu članovi Sindikata, ostao bez posla ili su im plate umanjene ili nisu isplaćene, tako da će to po njih imati dodatne negativne posljedice – kaže za “Nezavisne novine” Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Inače, prema podacima Republičkog saveza za statistiku, u aprilu, u odnosu na mart, dijelu robe cijena je snižena, a tu, između ostalog, spadaju sir, džem, mljevena kafa itd.

(Nezavisne, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss