0d519bbb7d97948df99d2f11bf3b7942
0d519bbb7d97948df99d2f11bf3b7942

Ahić o aferi “Prisluškivanje”: Politikantska fama da bi se napravio pritisak

Jasmin Ahić, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, za N1 je komentarisao aferu “Prisluškivanje”, koja je nastala u Narodnoj skupštini Republike Srpske protekle sedmice nakon obraćanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a.

Ahić je rekao da se u BiH, na osnovu analiza i istraživanja, u problematičnoj političkoj situaciji, na ovakav način želi postići određeni plus ili minus – kao vrsta pritiska.

– Onda se problematizira sigurnosni sistem u smislu teme koja je uvijek aktuelna, ostavlja prostor koji u tajnom smislu možete reći da li se nešto dešavalo ili ne. Imali smo dvije ili tri takve afere u kojima je OHR tražio očitovanje ministra sigurnosti i ugroženosti službenika OHR-a. U delikatnom momentu prilikom preslaganja vlasti, u izboru ministara, imali smo Dodika koji je izbacio izjavu s brojem protokola, koja je bila lažna, da se prate mediji. Sada nakon burnog dana u NSRS, Dodik je u afektnoj situaciji demonstrirajući svoju političku moć rekao da slušaju, ne prisluškuju. To pokatuje sofisticirano napravljena priča, da se u momentima može vršiti pritisak i do kkoje granice, a da se direktno ne izvrši krivično djelo –  rekao je Ahić za N1.

On je podsjetio da je Dodik već sutradan rekao da je sve bio performans.

– Sve informacije kada uzmete – pozicija je slušala opoziciju, a ne prisluškivala. To je sofisticirano pozicionirano da se prouzrokuje jedna politička, politikantska fama, koja će preuzeti ono što je bit – pritisak na određene pozicije unutar Vijeća ministara, u sigurnosnom sistemu, da se u slaganju određenih stvari dođe u poziciju da se i taj dio posla završi. Simptomatično, intervju koji je Dodik dao za Politiku negira sve što je uradio i pokušava da razlaže u drugoj slici ono što je radio na unutrašnjem planu – izjavio je Ahić za N1.

Sagovornik N1 tvrdi da je apsolutno nedopustivo bilo gdje u svijetu da se prisluškuje na taj način. Međutim, da li je to pritisak, stvaranje ideje – da neko nekoga može prisluškivati samo zato jer je vlast?

– Apsolutno. To je nešto što je svugdje nedopustivo. Vidimo da se i to može koristiti kao određena vrsta pritiska. Ne gubimo s uma da sve što se dešavalo, ono što su stubovi, nekoliko institucija policijsko-obavještajnog karaktera rade svoj posao –  rekao je dodavši da stubvi pravosuđa u BiH bi morali biti konkretni u ovom slučaju.

– Ne postoje nadležnosti niti siva zona u kojoj se to može raditi. To je jasno zakonski rečeno. Pravi se dodatna fama kako bi se politički protivnici doveli u poziciju da prihvate određene uslove –  izjavio je Ahić za N1.

Zbog podnesenih krivičnih prijava protiv Dodika, koje je podnijela opozicija u RS, kao i Transparency International, Ahić je rekao da će morati postojati službeni odgovor, i Dragana Lukača, ministra MUP-a RS zbog svega izrečenog, te će se donijeti odluka da li će se ići dalje u fazu postupka.

Njegova poruka je da se treba pouzdati u sistem sigurnosti, pravosuđe, a rekao je da tužiteljstvo mora biti na visini zadatka – bez obzira o kome se radi.

(N1, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Vremenska prognoza do kraja maja u Bosni i Hercegovini

Naredna vijest

Donacija UAE: U Sarajevo sutra stiže 40 respiratora i 100.000 testova