Pravila na evropskim plažama morat će se poštovati

Ljeto se bliži, temperature rastu, a Evropljani, pod tenzijom od pandemije, vanrednih mjera i kućne izolacije, po svemu sudeći namjeravaju da iskoriste svaki slobodan trenutak za odmor, relaksaciju i boravak pod vedrim nebom.

EU je prošle nedjelje najavila plan kojim bi se građanima “pružila prilika za zasluženi odmor, opuštanje i uživanje u prirodi”.

Taj plan uključuje preporuke o otvaranju evropskih granica, pokretanju kopnenih, vazdušnih i pomorskih saobraćajnih veza i oživljavanju uslužnog turističkog sektora.

CNN izvještava da vlasti u Francuskoj, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Grčkoj već sada upozoravaju da se ogroman broj tursta i lokalnog življa na plažama gotovo uopšte ne pridržava pravila koja moraju ostati na snazi i nadalje kako bi se spriječio novi talas zaraze od korona virusa.

U svim pomenutim zemljama očigledno je, tvrdi novinar CNN, da se ljudi ponašaju kao da virus ne postoji, kao da nikada nisu čuli za obavezne mjere zaštite i kao da za upozorenja i preporuke nadležnih nikada nisu čuli.

U srijedu, policija u britanskom okrugu Morbijon zatvorila je pet plaža zbog “neprihvatljivog ponašanja posjetilaca” i masovnog kršenja mjera socijalnog distanciranja.

Isto se događalo i u Francuskoj, gdje policija non-stop nadzire i strogo kontroliše ponašanje turista, u Holandiji, gdje su vlasti odlučile da zatvore puteve u priobalnoj oblasti Ziland, ali i drugim primorskim zemljama i regionima širom priobalne Evrope.

Poruka turistima za ovu godinu je očigledna: Plaže? Da, svakako, ali po propisima i uz ozbiljne mjere opreza.

(Nezavisne, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tegeltija: Odlična saradnja s Novalićem i Viškovićem na polju ekonomije

Naredna vijest

Radojičić: BiH klizi u “Mostar”