7144b787bec8a3910284131447259604
7144b787bec8a3910284131447259604

U parlamentu RS sutra o uredbama koje su donijete za vrijeme vanrednog stanja

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena sutra potvrđivanjem akata koje je donijela entitetska predsjednica Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Cvijanović je rekla da je, u skladu sa ustavnom procedrom, doneseno ukupno 19 uredbi.

Tri uredbe, kako je pojasnila, prestat će da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u RS.

Radi se o uredbama sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i o oslobađanju plaćanja nakanada za priređivanje igra na sreću.

– Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja već je prestala da važi, a ostale će ostati u primjeni dok se ne realizuju mjere Vlade, koje su uredbama predviđene ili dok se pojedine odredbe ovih uredbi ne ugrade u tekst zakona koji regulišu predmetne oblasti, kao što su zakoni o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i slično – pojasnila je Cvijanović.

Poslanici NSRS su danas na 13. posebnoj sjednici jednoglasno usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju RS, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

Na dnevnom redu su i prijedlozi rebalansa Budžeta RS-a za 2020. godinu – po hitnom postupku te izmjene Zakona o zaduženjima RS.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

GP: Dopuna odluke Vijeća ministara BiH u vezi uvjeta ulaska u BiH

Naredna vijest

ECDC: Virus je oko nas i kruži više nego u januaru